Kontroluj utratę masy ciała krowy
Charakterystyczną cechą krów mlecznych jest możliwość mobilizowania tłuszczu (energii) w tkankach ciała, który może być wykorzystany w okresie niedoborów laktacyjnych. Krowy rasy hf uwalniają w wydzielanym mleku i siarze bardzo dużą ilość energii w postaci tłuszczu i laktozy. Podczas laktacji krowy tracą masę ciała na skutek uruchamiania rezerw energetycznych z odłożonego tłuszczu. Bardzo ważne jest, aby utrata masy ciała mieściła się w fizjologicznych granicach.
U krów otłuszczonych dochodzi do wydłużenia ciąży
Zbyt duże otłuszczenie krów wiąże się z utratą apetytu w ostatnich dniach przed porodem, czego nie stwierdza się u zwierząt o prawidłowej kondycji ciała. Jeżeli krowa nie chce pobierać paszy w dniu poprzedzającym poród, to pewne jest, że nie będzie jeść do 21 dnia po porodzie. Udowodniono, że zwierzęta, które przed porodem są mocno otłuszczone, mają zazwyczaj wydłużoną o kilkanaście dni ciążę. To zaś prowadzi do zwiększenia masy płodu i ciężkich porodów, podczas których może dojść do różnorakich stanów zapalnych, o przebiegu ostrym lub chronicznym, które są trudne do leczenia ponieważ odporność organizmu ulega osłabieniu.
- Tylko w odpowiedniej kondycji krowy mają szansę na bardzo dobry apetyt po porodzie. Sztuki otłuszczone zazwyczaj mają problem z dobrym pobraniem paszy po wycieleniu
Beata Dąbrowska