StoryEditorWiadomości rolnicze

Grupując patrzę na wydajność

23.11.2015., 13:11h
  Mariusz Karwowski uważa, że w stadach powyżej 100 krów, bardzo pomocne jest dzielenie zwierząt na grupy żywieniowe. Zapobiega to przede wszystkim zatuczaniu krów. Dzięki temu łatwiejszy jest poród, sztuka szybciej odzyskuje apetyt, zminimalizowane jest ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, nie ma większych problemów z kolejnym skutecznym zacieleniem.

Krowy dojne podzielone są na dwie grupy żywieniowe. Pierwsza to grupa najwydajniejsza, trafiają do niej krowy po wycieleniu i pozostają dopóki utrzymują w miarę wysoką wydajność tzn. dają powyżej 10 litrów mleka na udój. Jeśli spadną poniżej tego poziomu produkcji, to przechodzą do grupy drugiej, w której otrzymują TMR mniej zasobny w składniki pokarmowe i tu są przygotowywane do zasuszenia. W tej grupie krowy przebywają zazwyczaj 1–2 miesiące.

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 48/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 11:11