StoryEditorPorady

Hałas w oborze zmniejsza produktywność mleczną krów

10.03.2021., 07:03h
Krowy są bardziej niż ludzie wrażliwe na hałas, co jest związane z budową ucha. Szczególnie stresujące są dla nich przerywane i obce dźwięki. Hałas zaliczany jest do czynników stresogennych i w zależności od czasu ekspozycji, natężenia oraz wrażliwości osobniczej, powoduje niekorzystne reakcje zdrowotne i produkcyjne.

Negatywne skutki hałasu w oborze

Czynniki akustyczne o wartościach powyżej 90 dB powodują reakcje psychiczne oraz trwałe ubytki słuchu u zwierząt, wzrost ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu witaminy C w mózgu, wątrobie i mięśniach. Ponadto obserwowano zaburzenia w przemianie tłuszczów i węglowodanów. U krów mlecznych hałas o nasileniu 65 dB może być przyczyną poronień oraz spadku wydajności mlecznej o 5%, jak również zmniejszenia aktywności żwacza o ponad 18%. Hałas powyżej 90 dB powoduje także przyspieszenie tętna i oddechu, nawet o ponad 32%, nieznacznie wzrasta też temperatura ciała.

Wykazano także, że wraz ze wzrostem natężenia hałasu oraz wibracji akustycznych zwiększa się liczba komórek somatycznych.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Warszawa
11°C
Słonecznie
wi_00
sob.
wi_00
14°C
2°C
niedz.
wi_00
14°C
2°C
pon.
wi_00
19°C
5°C
wt.
wi_00
22°C
8°C
śr.
wi_00
21°C
8°C
26. kwiecień 2025 08:44