Negatywne skutki hałasu w oborze
Czynniki akustyczne o wartościach powyżej 90 dB powodują reakcje psychiczne oraz trwałe ubytki słuchu u zwierząt, wzrost ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu witaminy C w mózgu, wątrobie i mięśniach. Ponadto obserwowano zaburzenia w przemianie tłuszczów i węglowodanów. U krów mlecznych hałas o nasileniu 65 dB może być przyczyną poronień oraz spadku wydajności mlecznej o 5%, jak również zmniejszenia aktywności żwacza o ponad 18%. Hałas powyżej 90 dB powoduje także przyspieszenie tętna i oddechu, nawet o ponad 32%, nieznacznie wzrasta też temperatura ciała.
Wykazano także, że wraz ze wzrostem natężenia hałasu oraz wibracji akustycznych zwiększa się liczba komórek somatycznych.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska