Jak dochodzi do rozwoju hipokalcemii u krowy?
Najczęściej hipokalcemia jest wynikiem błędów w żywieniu mineralnym, zwłaszcza w okresie zasuszenia i na początku laktacji. Z licznych badań wynika, że zagrożenie hipokalcemią występuje najczęściej w pierwszej dobie po wycieleniu. Jak wynika z wielu badań w tym zakresie, wypas krów na pastwiskach skutkuje bardziej alkaliczną krwią, co stwarza niekorzystne warunki dla dostępności Ca w ciele i zwiększa występowanie gorączki mlecznej. Z kolei skarmianie sianem i ograniczenie dostępu do paszy zielonej wywołuje kwasicę, która sprzyja mobilizacji Ca z kości. Bardziej narażone są krowy otłuszczone. Najniższy poziom wapnia jest notowany w pierwszej dobie po porodzie. Jeżeli jest niższy niż 1,4 mmol/ dcm3 – mamy do czynienia z postacią kliniczną, a w przypadku 1,4–2,0 mmol/dcm3 z postacią subkliniczną. Prawidłowy poziom Ca powyżej siódmego dnia laktacji wynosi 2–2,5 mmol/dcm3. Badania wykazały, że hipokalcemia w znacznym stopniu obniża odporność krów oraz umożliwia wnikanie patogenów do organizmów. Obniżenie poziomu Ca we krwi ogranicza pobranie suchej masy.
Postać kliniczna hipokal...