StoryEditorRasy krów

Hodowca z lubelskiego czarno-białe HF-y zmienił na odmianę czerwono-białą. Dlaczego?

08.09.2020., 11:09h
Wielu jest w kraju hodowców, sympatyków bydła rasy hf odmiany czerwono-białej. Do tego grona dołączyli również Katarzyna i Zbigniew Kopańscy. I nawet nie trzeba wchodzić do obory, by  dowiedzieć się, jakie bydło utrzymują. O tym informuje malunek na froncie obiektu, przedstawiający czerwono-białe krowy.

Dlaczego hodowca wybrał czerwono-białą odmianę HF-a?

Obecnie posiadamy tylko kilka sztuk bydła odmiany czarno-białej, dominuje bowiem umaszczenie czerwono-białe. Wcześniej było odwrotnie, a sytuacja zmieniła się dzięki trzykrotnemu zakupowi czerwono-białych jałówek z Holandii. W rozrodzie używamy wyłącznie nasienia buhajów czerwono-białych i stopniowo czarno-białe są wypierane. Dlaczego podjęliśmy taką decyzję? Po pierwsze, bydło to cechuje się wyższą zawartością białka w mleku od odmiany czarno-białej hf-a, po drugie, podoba nam się takie umaszczenie. Ponadto, podczas sprzedaży małe czerwono-białe byczki czy jałówki cielne są zawsze trochę droższe niż te czarno-białe. W mleku od naszych krów osiągamy ostatnio białko na poziomie 3,4%, a tłuszcz – 4,4%. Najwyższą zawartość białka mieliśmy na poziomie 3,7%. Białko jest istotnym składnikiem cennika, a zarazem ważnym parametrem dla Spółdzielni Mleczarskiej Ryki z uwagi na produkcję wysokiej jakości serów dojrzewających. Chcielibyśmy dodać, iż współpraca z SM Ryki układa się nam bardzo dobrze. Spółdzielnia wspiera swoich dostawców na wiele sposobów i pomaga rozwiązać praktycznie ...
Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 04:04