Komfort żywienia to istotny element dobrostanu krów
W ciągu doby krowy mają bardzo mało czynności, którymi mogą się zająć, a – jak się okazuje – jedną z ulubionych jest sortowanie paszy. Karmę sortują najczęściej krowy dominujące, które są wysoko w hierarchii stada. Sztuki te podchodzą jako pierwsze do stołu paszowego, zajmują zwykle trzy miejsca (gdyż inne sztuki boją się i nie podchodzą blisko) i wybierają najlepsze kąski, czyli pasze treściwe. Tym sposobem zjadają dużo więcej niż potrzebują, a gdy kolejna krowa zajmie opuszczone po niej miejsce, pobiera przebrane już resztki paszy. Takie zachowanie rodzi oczywiście problemy w postaci negatywnego wpływu na kondycję, zakwaszanie się i spadek wydajności. Pokazuje również jak ogromne znaczenie ma komfort żywienia krów.
Aby uniknąć tych niepożądanych sytuacji zaleca się, aby przestrzeń przy stole paszowym na krowę wynosiła minimum 76 cm (w oborach z robotem jest to nieco mniej). Jeżeli mamy krótszy stół paszowy, to należy zadawać pasze dwa razy dziennie albo często ją podgarniać. Konieczne jest bowiem, aby wszystkie krowy najadły się w 90 minut po zadaniu paszy i po każdym d...