StoryEditorporady

Jak czas zasuszenia krowy wpływa na odporność cieląt?

14.01.2020., 14:01h
Im dłużej trwa okres zasuszenia, tym większa jest objętość pierwszej siary. Potencjalnie oznacza to, że jej jakość może być gorsza. I z tego właśnie powodu – w opinii wielu specjalistów – zasuszenie nie powinno trwać dłużej niż osiem tygodni, ale również nie krócej niż cztery.
Gromadzenie immunoglobulin w gruczole mlekowym rozpoczyna się na około 4–5 tygodni przed wycieleniem, jednak proces ten bardzo przyspiesza w ostatnich dwóch tygodniach ciąży, a w szczególności w ostatnich kilka dniach przed porodem.
Przyjmuje się, że gromadzenie przeciwciał w efekcie zajmuje sporo czasu, ale okazuje się, że proces wydzielania immunoglobulin do siary może przebiegać także bardzo szybko.

Od czego zależy jakość siary?

Przeprowadzono bowiem badania, w których zdajano siarę od krów na kilkadziesiąt godzin przed porodem. U niektórych zwierząt zaobserwowano podobną koncentrację immunoglobulin w siarze przed, jak i po porodzie. Siarogeneza raptownie kończy się w momencie rozpoczęcia porodu. Najprawdopodobniej – gdyż jeszcze nie wszystkie mechanizmy zostały tutaj poznane – w tym zakresie dużą rolę odgrywają kortykosteroidy, czyli najprościej mówiąc hormony wydzielane w czasie stresu, które hamują proces wytwarzania siary. A zatem, jeżeli siarogeneza jest hamowana przez hormony stresu oznacza to, że duży wpływ na jakość siary uzyskiwanej od krowy będzie miało to, jak utrzymujemy zwierzęta w okresie okołoporodowym. P...
Pozostało 49% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 15:18