StoryEditorŻywienie krów

Jak dobrze zakonserwować zielonkę?

02.06.2020., 10:06h
Pasze objętościowe to podstawa żywienia bydła. Ich jakość ma istotny wpływ na opłacalność produkcji mleka czy mięsa wołowego. Nadszedł już czas pierwszych zbiorów zielonek, których w tym roku, z uwagi na suszę, plony będą znacznie mniejsze, a więc szczególnie ważne staje się prawidłowe przygotowanie kiszonek, zapewniające jak najmniejsze straty materiału, zarówno w fazie zbioru, jak i konserwacji, a także później po ich otwarciu.

Jakie są skutki złego zakonserwowania zielonki?

Zgodnie z informacjami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) najważniejszymi patogenami występującymi w kiszonkach są: Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, jak również mikotoksyny. Zła konserwacja zielonek może prowadzić do znaczącego spadku ilości składników pokarmowych (cukry zużywane przez bakterie tlenowe, białka rozkładane w procesie gnilnym), gorszego pobrania spowodowanego złym smakiem (obecność kwasu masłowego, nieprawidłowa fermentacja octowa itd.) oraz do obecności niebezpiecznych mikotoksyn (rozwój grzybów pleśniowych i wytwarzanie ich metabolitów). Prowadzi również do zwiększenia utraty suchej masy zakiszanego materiału nawet o ponad 20%.

Jak zakiszać pasze trudne do zakiszenia?

Aby temu zapobiegać, należy jak najszybciej skutecznie obniżyć pH w zakiszanym materiale do około 4. Łatwość zakiszania konkretnych pasz wynika z dużej zawartości cukrów, mniejszej ilości białka oraz optymalnej zawartości suchej masy (30–35%). Co jednak robić, gdy zbieramy zielonki o wysokiej zawartości białka i stosunkowo niskiej cukrów (lucerna,...
Pozostało 61% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 08:15