StoryEditorPorady

Jak funkcjonuje nowoczesna obora zarządzana przez trzech rolników?

08.07.2020., 16:07h
Są zdeterminowani na profesjonalną hodowlę bydła mlecznego, a zgodą, wyrzeczeniami i ciężką pracą, rozwijają produkcję mleka. Solidną ku temu podstawę dała zrealizowana – w ostatnim czasie – inwestycja w postaci nowoczesnej obory. Ryszard, Kazimierz i Kamil Topowie – bo o nich piszemy – co godne podziwu tak umiejętnie zarządzają połączonymi gospodarstwami, że nowy obiekt wybudowali wyłącznie z własnych środków.

Jedna obora z trzema gospodarzami

Najgorsze mamy już za sobą – powiedział najmłodszy hodowca – Kamil Topa oprowadzając nas po oborze. – Teraz, zarówno my, jak i krowy musimy się tylko nauczyć funkcjonowania w nowych warunkach.

Kiedy pod koniec maja br. odwiedziliśmy gospodarstwo w Zarębach, wolnostanowiskowa obora zasiedlona była zaledwie od 5 dni. Wcześniej, bracia Ryszard i Kazimierz Topowie z następcą Kamilem, utrzymywali krowy mleczne w trzech budynkach, a młodzież, gdzie tylko było to możliwe, a niemal wszystkie prace wykonywali ręcznie.

Za sprawą nowej obory wszystko się zmieniło. Przestrony i funkcjonalny obiekt (o wymiarach 42 x 25 m) posiada stalową konstrukcję nośną i podzielony jest korytarzem paszowym – o szerokości 5,5 m – na dwie części. Po jednej jego stronie przebywają krowy laktacyjne, które odpoczywają w legowiskach, typu agrafka. Po przeciwległej zaplanowano boksy dla poszczególnych grup wiekowych młodzieży. Wykonane z gotowych, prefabrykowanych elementów, ściany boczne wymurowano do wysokości 1,70 m; pod okapem zaś zainstalowano poliwęglanowe kurtyny. Dach wykonano z płyty warstwowej, o 6 cm warstwie oświetlenia. W trosce o jak n...
Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 02:30