StoryEditorRynki

Jak ma wyglądać interwencja na rynku mleka w UE i USA?

20.05.2020., 18:05h
Największy spadek cen skupu dotyka firmy mleczarskie,  gdzie występuje znaczny udział w sprzedaży mleka przerzutowego oraz sprzedaży do kanału HoReCa. Sytuacja zaczyna być niebezpieczna wśród producentów serów dojrzewających ze względu na tworzące się nadwyżki. Jak każdy zapas, powoduje to zamrożenie środków pieniężnych, które powinny trafiać do przetwórców i dostawców.

Jak kształtują się obecnie ceny na rynku mleka?

Na to wszystko nakładają się niskie ceny tłuszczu mlecznego, którego krajowe ceny w ostatnich tygodniach kwietnia spadły o 7%, natomiast od początku roku o 14,4%. W porównaniu do początku roku o 22,9%, zmniejszyły się również ceny mleka w proszku. Podobny trend zaobserwować można we wszystkich krajach Unii Europejskiej, gdzie w miesiącu kwietniu korekta cen masła wyniosła  7,4% (292 euro/100 kg), odtłuszczonego mleka w proszku 4,6% (194 euro/100 kg), a serwatki w proszku 2,5% (266 euro/100 kg) (na podst. DG AGRI Dashboard). Również ostatnie notowania Global Dairy Trade nie napawają optymizmem. Ostatnio odnotowany indeks cen był niższy o 0,8%. Zmniejszyły się ceny większości oferowanych produktów. Co martwi nie mniej niż ceny, kolejny raz mieliśmy do czynienia z niewielką ilością towarów oferowanych przez sprzedających.

Polscy producenci odczuwają już skutki kryzysu

Wiele firm z branży mleczarskiej zaczyna odczuwać kłopoty związane z eksportem, który jest kołem napędowym polskiego mleczarstwa. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, prowadzonego przez Minis...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:04