Masło ma wiele cennych składników odżywczych i spożywane w umiarkowanych ilościach może służyć zdrowiu, a nawet przyczyniać się do zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotworyUnsplash
StoryEditorProzdrowotne właściwości masła

Jak masło obroniło się przed oskarżeniami?

27.12.2024., 15:00h

Negatywna reputacja masła zaczęła się w 1913 roku, kiedy rosyjski patolog prof. Nikołaj Anitschkow przeprowadził eksperyment, w którym karmił grupę królików dużymi ilościami cholesterolu, co doprowadziło do miażdżycy. Króliki są z natury roślinożercami i nie są przystosowane do przetwarzania cholesterolu, co czyni je szczególnie podatnymi na skutki jego obecności.

Dlaczego warto spożywać nabiał? Aktualne badania obalają mity o szkodliwości produktów mleczarskich w diecie

W latach czterdziestych XX wieku Ancel Keys kontynuował badania mające potwierdzić hipotezę dotyczącą lipidów, korzystając z wyselekcjonowanych statystyk i ignorując niewygodne liczby w ustalaniu związku między tłuszczami nasyconymi a chorobami układu krążenia.

Tymczasem w 2018 roku, w badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, potwierdzono, że spożywanie produktów mlecznych może być korzystne i ograniczać śmiertelność i występowanie chorób układu krążenia, szczególnie w krajach o niskich i średnich dochodach, w których spożycie nabiału jest znacznie niższe niż w Ameryce Północnej czy Europie.

W czasopiśmie British Medical Journal podano następujące podsumowanie: „Z ogólnoświatowego badania obserwacyjnego wynika, że ​​u osób spożywających więcej niż dwie porcje produktów mlecznych dziennie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelność są niższe w porównaniu z osobami spożywającymi mniejsze ilości produktów mlecznych”.

Masło od krów karmionych trawą ma wiele prozdrowotnych właściwości

Masło występuje w wielu postaciach, które można wykorzystać do różnych celów. Masło pochodzące od zwierząt karmionych trawą oferuje pewne korzyści zdrowotne. Wydaje się, że ma niższy poziom tłuszczów nasyconych i więcej tłuszczów nienasyconych niż masło standardowe. Dzieje się tak, ponieważ krowy nie są karmione dietą wysokoziarnistą. Badania pokazują, że umiarkowane spożywanie masła pochodzącego od zwierząt karmionych trawą może wiązać się z większymi korzyściami i mniejszym ryzykiem niż spożywanie zwykłego masła.

image
Masło ma wiele cennych składników odżywczych i spożywane w umiarkowanych ilościach może służyć zdrowiu, a nawet przyczyniać się do zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwory
FOTO: freepik

Masło pochodzące od zwierząt karmionych trawą jest również doskonałym źródłem witaminy A. Witaminę tę powiązano z możliwym niższym ryzykiem chorób takich jak zaćma, biegunka, odra i rak piersi.

Jak samodzielnie przygotować masło klarowane Ghee?

Masło klarowane (ghee), możesz zrobić w domu. Kiedy rozpuścisz masło na patelni, usuń białą piankę, która gromadzi się na wierzchu. Następnie odlej masło. Ghee ma bogaty, orzechowy smak i jest często używane w kuchni indyjskiej. Wysoka temperatura dymienia sprawia, że ​​doskonale nadaje się do smażenia i smażenia potraw w wysokiej temperaturze.

Spożywanie masła może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i osteoporozę

Masło, spożywane w umiarkowanych ilościach, może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Masło jest bogate w beta-karoten, związek, który organizm przekształca w witaminę A. Beta-karoten powiązano ze zmniejszonym ryzykiem raka płuc i raka prostaty. Beta-karoten zawarty w maśle może również pomóc spowolnić tempo utraty wzroku lub zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Masło zawiera witaminę D, składnik niezbędny do wzrostu i rozwoju kości. Zawiera także wapń, niezbędny dla wytrzymałości kości. Wapń pomaga również zapobiegać chorobom, takim jak choćby osteoporoza.

Maso może też sprawić, że twoja skóra będzie zdrowsza. Zawiera również witaminę E, która odgrywa rolę w zdrowiu skóry. Witamina ta zmniejsza uszkodzenia spowodowane promieniami UV, łagodzi stany zapalne skóry i pomaga w gojeniu się ran.

Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. grudzień 2024 15:31