StoryEditorŻywienie krów

Jak nie dopuścić do zagrzania się paszy dla krów?

17.08.2022., 14:08h
Lato w pełni, a upały nie odpuszczają, dlatego też przypominamy, by szczególną uwagę zwracać na stół paszowy i robić wszystko, by nie dopuszczać do zagrzewania się paszy.

Krowy nie będą pobierać zagrzanej paszy. Jak ograniczyć zagrzewanie się pasz latem?

Podczas gorących dni zaleca się skarmianie TMR-u co najmniej dwa razy dziennie i przygotowywanie pasz tuż przed skarmianiem. Jeśli jednak zadajemy paszę tylko raz dziennie, to najlepiej, by zadawana była na stół w godzinach wieczornych. Bezwzględnie należy usuwać niedojady, które w czasie lata mogą sięgać nawet do 20%. Pamiętać trzeba także o niedopuszczeniu do przesuszania i wzrostu zawartości suchej masy w miksie, stąd też zaleca się dodawanie wody do wozu paszowego – nawet do 4 litrów na krowę lub 60–100 litrów na tonę paszy. Woda poprawia smak paszy i zapobiega jej sortowaniu. W suchym TMR-ze, bardzo często bowiem dochodzi do osypywania się paszy treściwej, co powoduje, że krowy niezwykle precyzyjnie sortują paszę, a wybierając najlepsze jej kąski, mają później problemy metaboliczne. Warunkiem bezpiecznego stosowania wody jest to, że mieszanina nie będzie leżała na stole paszowym zbyt długo, np. dwa dni.

Czyszczenie stołu paszowego i usuwanie niedojadów to podstawa!

W okresie wysokich temperatur rutynowym zabiegiem powinno być codzienne czyszczenie stołu paszowego oraz dokładne usuwanie niedojadów przed zadaniem świeżej paszy.

  • Zagrzewanie się paszy powoduje wzrost jej temperatury oraz pogarsza zapach i smak

Dodatki stabilizujące TMR ograniczą zagrzewanie się paszy

Dobrym rozwiązaniem jest też stosowanie dodatków zabezpieczających TMR przed zagrzewaniem się miksu, które stabilizują i poprawiają wartość pokarmową paszy. Obecnie na rynku dostępna jest ich bardzo szeroka gama. Zalecanym dodatkiem do TMR-u w okresie wysokich temperatur jest tłuszcz chroniony, który wzbogaca dawkę w energię, co w sytuacji zmniejszenia pobrania paszy przez krowy jest bardzo korzystne.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: 
Beata Dąbrowska                                                                                   

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 33/2022 na str. 57. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

    

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 17:30