Zagrzana pasza gorzej smakuje i ma mniejszą wartość pokarmową
Zagrzewanie się TMR-u powoduje nie tylko wzrost temperatury paszy, ale pogarsza jej smak, a także zaburza równowagę mikrobiologiczną. Zagrzana pasza nieprzyjemnie pachnie i ma zły smak. Mikroflora kiszonek jest zróżnicowana, a dostęp powietrza pobudza rozwój szkodliwych mikroorganizmów tlenowych, stąd też w paszy pojawiają się drożdże i pleśnie. Ponadto, dodatek pasz treściwych jest dla nich pożywką, z której bardzo chętnie korzystają, co prowadzi do obniżenia wartości pokarmowej całej dawki. Obecna w paszy łatwo strawna skrobia zamiast przez krowy zużywana jest przez bakterie, co oczywiście prowadzi do zmniejszenia zawartości węglowodanów w zagrzanym TMR-ze.
Jak uniknąć zagrzania paszy?
Z powyższych więc względów szczególna uwaga hodowców powinna być zwrócona na przeciwdziałanie zagrzewaniu się i psuciu się paszy. Podczas ciepłych dni zaleca się skarmianie TMR-u co najmniej dwa razy dziennie i przygotowywanie pasz tuż przed skarmianiem. Bezwzględnie należy usuwać niedojady, które w czasie lata mogą sięgać nawet do 20%. Ogromne znaczenie ma również utrzymywanie w czystości stołów paszowych.
Pamiętać trzeba także o niedopuszczeniu do przesuszania i wzrostu zawartości suchej masy w miksie, stąd też zaleca się dodawanie wody do wozu paszowego – nawet do 4 litrów na krowę lub 60–100 litrów na tonę paszy. Woda poprawia smak paszy i zapobiega jej sortowaniu. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie dodatków zabezpieczających TMR przed zagrzewaniem, których zadaniem jest stabilizacja i poprawa wartości pokarmowej. Obecnie na rynku dostępna jest ich bardzo szeroka gama. Zalecanym dodatkiem do TMR-u w okresie wysokich temperatur jest również tłuszcz chroniony, który wzbogaca dawkę w energię, co w sytuacji zmniejszenia pobrania paszy przez krowy jest bardzo korzystne.
Pamiętać trzeba także o niedopuszczeniu do przesuszania i wzrostu zawartości suchej masy w miksie, stąd też zaleca się dodawanie wody do wozu paszowego – nawet do 4 litrów na krowę lub 60–100 litrów na tonę paszy. Woda poprawia smak paszy i zapobiega jej sortowaniu. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie dodatków zabezpieczających TMR przed zagrzewaniem, których zadaniem jest stabilizacja i poprawa wartości pokarmowej. Obecnie na rynku dostępna jest ich bardzo szeroka gama. Zalecanym dodatkiem do TMR-u w okresie wysokich temperatur jest również tłuszcz chroniony, który wzbogaca dawkę w energię, co w sytuacji zmniejszenia pobrania paszy przez krowy jest bardzo korzystne.
Beata Dąbrowska