Latem wystarczy zaledwie kilka godzin, by zadawana na stół paszowy, zasobna w skrobię mieszanina uzyskała temperaturę sięgającą kilkunastu stopni Celsjusza, co wskazuje już na jej zagrzewanie.
Ciepły TMR nie smakuje krowom i może im zaszkodzić
Proces powoduje nie tylko wzrost temperatury paszy, ale przede wszystkim pogarsza jej smak, a także zaburza równowagę mikrobiologiczną. Mikroflora kiszonek jest zróżnicowana, a dostęp powietrza pobudza rozwój szkodliwych mikroorganizmów tlenowych, dlatego w paszy stąd pojawiają się drożdże i pleśnie. Dodatek pasz treściwych jest dla nich pożywką, z której chętnie korzystają, co prowadzi do obniżenia wartości pokarmowej całej dawki.
Jak przeciwdziałać zagrzewaniu się TMR na stole paszowym?
Sposobów – obok wspomnianego częstszego zadawania – jest wiele. Latem bezwzględnie należy każdego dnia usuwać niedojady, które mogą sięgać nawet 20%. Szczególna dbałość o czystość stołu paszowego powinna być w tym okresie rutyną. Problemem jest również przesuszanie się TMR-u na stole paszowym. Warto więc dodawać do wozu paszowego od 60 do 100 litrów wody na tonę paszy, zwracając uwagę na wilgotność mieszaniny. Zbyt wilgotny TMR, też może się szybciej zagrzewać.
Fot. Beata Dąbrowska
- Latem najlepiej zadawać TMR dwa razy dziennie: rano 40% dawki, po południu 60%. Krowy chętniej jedzą bowiem nocą, gdyż o tej porze jest najchłodniej
Z pomocą przyjść nam może również stosowanie dodatków zabezpieczających paszę przed zagrzewaniem, które stabilizują jej wartość pokarmową. Zalecanym dodatkiem do TMR-u w okresie wysokich temperatur jest również tłuszcz chroniony, który wzbogaca dawkę w energię, co w sytuacji zmniejszenia pobrania paszy przez krowy jest bardzo korzystne.
Beata Dąbrowska
Zdjęcie główne: Archiwum TPR