Wygląd kału jest cenną wskazówką podczas szukania błędów żywieniowych w swoim stadzie
Gdy pasza jest niewłaściwie fermentowana w żwaczu, duże jej ilości docierają do jelita cienkiego. Tempo pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy jest zbyt szybkie i treść pokarmowa opuszcza jelito cienkie niestrawiona i niewchłonięta. Gdy żywimy krowy dawkami ubogimi we włókno lub o nadmiernej ilości węglowodanów niestrukturalnych, to możemy spodziewać się wysokiej fermentacji w jelicie grubym. Wygląd kału może zatem dostarczyć nam wielu cennych informacji na temat prawidłowości żywienia. Oceniając kał należy uwzględnić jego kolor, konsystencję i zawartość. Kolor zależy od typu paszy, zawartości żółci, tempa pasażu i strawności.
Na co może wskazywać dany kolor i konsystencja odchodów?
Kał ciemnozielony powstaje przy żywieniu krów zielonką, brązowooliwkowy – gdy dawka zawiera duże ilości siana, z kolei kał żółtawo-oliwkowy powstaje przy żywieniu TMR-em. Kał ciemny, z widocznymi krwawymi wybroczynami wskazuje na krwawienie w przewodzie pokarmowym.
Konsystencja kału zależy od wilgotności paszy i czasu jej zalegania. Lu...