StoryEditorPorady

Jak ocenić jakość żywienia krów na podstawie kału?

22.07.2020., 13:07h
Ocena kału to jeden z elementów prawidłowego zarządzania stadem, który dostarcza nam informacji o charakterze fermentacji w żwaczu i strawności pokarmu.

Wygląd kału jest cenną wskazówką podczas szukania błędów żywieniowych w swoim stadzie

Gdy pasza jest niewłaściwie fermentowana w żwaczu, duże jej ilości docierają do jelita cienkiego. Tempo pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy jest zbyt szybkie i treść pokarmowa opuszcza jelito cienkie niestrawiona i niewchłonięta. Gdy żywimy krowy dawkami ubogimi we włókno lub o nadmiernej ilości węglowodanów niestrukturalnych, to możemy spodziewać się wysokiej fermentacji w jelicie grubym. Wygląd kału może zatem dostarczyć nam wielu cennych informacji na temat prawidłowości żywienia. Oceniając kał należy uwzględnić jego kolor, konsystencję i zawartość. Kolor zależy od typu paszy, zawartości żółci, tempa pasażu i strawności.

Na co może wskazywać dany kolor i konsystencja odchodów?

Kał ciemnozielony powstaje przy żywieniu krów zielonką, brązowooliwkowy – gdy dawka zawiera duże ilości siana, z kolei kał żółtawo-oliwkowy powstaje przy żywieniu TMR-em. Kał ciemny, z widocznymi krwawymi wybroczynami wskazuje na krwawienie w przewodzie pokarmowym.

Konsystencja kału zależy od wilgotności paszy i czasu jej zalegania. Lu...
Pozostało 55% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. listopad 2024 00:46