Remont stada jednym z najbardziej kosztownych elementów w produkcji mleka
Koszt remontu, inaczej odtworzenia stada kształtuje się na poziomie około 18%. Oznacza to, że w sytuacji, gdy koszt produkcji jednego litra mleka wynosi np. złotówkę, to 18 groszy z niej stanowi koszt remontu stada, który – po żywieniu – jest najwyższym kosztem w produkcji mleka. Ekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka nierozerwalnie związane są z brakowaniem zwierząt. W celu określenia jego poziomu hodowcy najczęściej posługują się najprostszym wskaźnikiem, jakim jest tempo wymiany krów. Oblicza się go z poniższego wzoru:
Brakowanie kosztuje, a w ocenie jego kosztów trzeba uwzględniać wiele kwestii i znać odpowiedzi na szereg pytań. Czy na przykład, przez usunięcie zwierzęcia ze stada nie zabraknie nam krów w oborze. Lepiej jest bowiem zająć puste stanowisko krową dającą mleko niż pozostawić je puste. Puste stanowisko to strata od 1000 do 2000 zł rocznie! Musimy również rozważyć czy zamiana brakowanej krowy na lepszą przyniesie nam większy zysk. Tu musimy uwzględnić cenę za mleko, koszt odchowu jałówki (najlepiej, gdy odchowana jest we własnym gospodarstwie...