StoryEditorZdrowie krów

Jak okres zasuszenia krowy wpływa na jakość siary?

29.10.2021., 11:10h
Im dłużej trwa okres zasuszenia, tym większa jest objętość pierwszej siary. Potencjalnie oznacza to, że jej jakość może być gorsza. I z tego właśnie powodu – w opinii wielu specjalistów – zasuszenie nie powinno trwać dłużej niż osiem tygodni, ale również nie krócej niż cztery.

Dlaczego okres zasuszenia jest ważny z punktu widzenia jakości siary?

Gromadzenie immunoglobulin w gruczole mlekowym rozpoczyna się na około 4–5 tygodni przed wycieleniem, jednak proces ten bardzo przyspiesza w ostatnich dwóch tygodniach ciąży, a w szczególności w ostatnich kilku dniach przed porodem.

Siarogeneza u krów - kiedy się kończy?

Przyjmuje się, że gromadzenie przeciwciał zajmuje w efekcie sporo czasu, ale okazuje się, że proces wydzielania immunoglobulin do siary może przebiegać także bardzo szybko.

Przeprowadzono bowiem badania, w których zdajano siarę od krów na kilkadziesiąt godzin przed porodem. U niektórych zwierząt zaobserwowano podobną koncentrację immunoglobulin w siarze przed porodem, jak i po porodzie. Siarogeneza raptownie kończy się w momencie rozpoczęcia porodu. Najprawdopodobniej – gdyż jeszcze nie wszystkie mechanizmy zostały tutaj poznane – w tym zakresie dużą rolę odgrywają kortykosteroidy, czyli najprościej mówiąc hormony wydzielane w czasie stresu, które hamują proces wytwarzania siary.

A zatem, jeżeli siarogeneza jest hamowana przez hormony stresu oznacza to, że duży wpływ na jakość siary uzyskiwanej od krowy będzie miało to, jak utrzymujemy zwierzęta w okresie okołoporodowym.

Ile powinien wynosić okres zasuszenia, żeby jakoś siary była odpowiednia?

Pomimo tego, że transport immunoglobulin do gruczołu mlekowego potencjalnie może być bardzo szybkim procesem, to jeżeli nie zastosujemy w ogóle okresu zasuszenia przełoży się to na mniejszą koncentrację immunoglobulin w siarze uzyskiwanej od krów. Jeśli jednak skrócimy okres zasuszenia do 30 dni, to nie ma to już większego znaczenia dla zawartości immunoglobulin. Nie wiemy jednak, jak najkrótszy może być ten okres, jednak przyjmuje się, że z punktu widzenia zawartości przeciwciał w siarze okres zasuszenia nie powinien być krótszy niż 4 tygodnie lub standardowe 60 dni. Z drugiej jednak strony, dłuższy okres zasuszenia nie poprawia jakości siary. Co więcej, badania pokazały, że cielęta urodzone od krów, które miały dłuższy okres zasuszenia niż 60 dni, miały większe prawdopodobieństwo niedoboru odporności biernej.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 02:22