Jak inbred wpływa na cechy i mleczność krowy?
Warto jak najwięcej wiedzieć o swoim stadzie, ponieważ kojarzenie zwierząt w pokrewieństwie może skutkować spadkiem wydajności przez cały okres użytkowania krowy. Ponadto wzrasta też prawdopodobieństwo ujawnienia się negatywnych niepożądanych cech.
Przy kojarzeniu kontroluj stopień pokrewieństwa krów
Naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii sprawdzili, jak różny stopień spokrewnienia wpływa na wydajność w następnym pokoleniu. Przeanalizowali dane genetyczne 39 tysięcy krów rasy hf po ukończeniu pierwszej laktacji. Na podstawie danych rodowodowych obliczyli współczynniki inbredu, a następnie analizowali czy liczba i długość segmentów dziedziczonych ze strony matki i ojca mają negatywny wpływ i powodują tzw. depresję inbredową. Na końcu naukowcy podzielili wartość inbredu na identyczny materiał genetyczny, który wystąpił już przynajmniej u jednego przodka.
Wyniki badania wskazały, że wydajność mleczna u krów zinbredowanych spada, im więcej identycznych fragmentów DNA dziedziczy krowa od swoich rodziców. Naukowcy udowodnili, że krowa, która ma więcej niż 1% identycznych fragmentów DNA produkuje 36,6 kg mleka mniej w 305-dniowej laktacji. Ponadto wykazano, że spadek wydajności jest podwójnie silny, jeżeli identyczna pula genetyczna spotkała się pierwszy raz od strony ojca i matki. Z powyższych względów dobierając pary do kojarzeń należy zawsze kontrolować stopień pokrewieństwa, a nieocenioną pomocą w tym zakresie są programy komputerowe.
Oprac. Beata Dąbrowska
Źródło: Doekers et.al.
Zdjęcie: Unsplash
Zdjęcie: Unsplash