Najważniejsze zasady przygotowania idealnej kiszonki z kukurydzy
Wysokiej jakości kiszonka z kukurydzy to podstawa żywienia bydła mlecznego, tak więc w przededniu zbiorów warto przypomnieć najważniejsze zasady przygotowania jak najlepszej jakości kiszonki. Jak wiadomo, decydującym parametrem – gdy chodzi o uzyskanie wysokiej wydajności energetycznej z kiszonki z kukurydzy – jest stopień naruszenia ziarna. Niewystarczające naruszenie ziaren kukurydzy oznacza stratę finansową, gdyż energię trzeba wtedy pozyskiwać z innej paszy np. z kukurydzy na ziarno.
Obecnie możemy wyróżnić trzy sposoby zbioru. Pierwszym z nich jest krótko pocięta kiszonka, która charakteryzuje się długością od 3,5 do 12 mm. Drugi sposób, to długie cięcie od 12 do 22 mm i jest to najczęściej spotkany zakres długości. Trzeci to technologia kondycjonowania kukurydzy SHREDLAGE®, w której długość cięcia zielonej masy wynosi ponad 25 mm.