O czym pamiętać podczas upałów hodując bydło mleczne?
Najważniejsze zalecenia w tym zakresie prezentujemy poniżej:
- zwiększenie pobrania potasu i sodu. Pocące się zwierzęta wyprowadzają z organizmu wodę wraz z elektrolitami. W warunkach sprzyjających stresowi cieplnemu zawartość potasu w dawce pokarmowej powinna być zwiększona do ok. 1,5%, co przy pobraniu 25 kg suchej masy daje pobranie 375 g potasu;
- zwiększenie udziału pasz treściwych w dawce pokarmowej kosztem mniejszego udziału pasz objętościowych, których fermentacja w żwaczu generuje ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że żywienie dawkami ze zwiększoną zawartością pasz treściwych zwiększa zagrożenie kwasicą, dlatego konieczne jest stosowanie np. kwaśnego węglanu sodu czy żywych kultur drożdży;
- stosowanie dodatków tłuszczowych. W czasie przemian tłuszczu w organizmie krowy wydzielają mniej ciepła niż w czasie przemian węglowodanów;
- montowanie wentylatorów nad stołem paszowym;
- dodawanie melasy do TMR-u, w ilości 1–2 kg/sztukę, która powoduje, że mieszanina wolniej wysycha. Melasa jest dodatkowo dobrym źródłem potasu;
- częstsze żywienie i żywienie „na noc”, czyli 70–80% dziennej dawki zadawane powinno być wieczorem;
- unikanie wypasu;
- dbanie o staranne wybieranie kiszonek z silosu, unikanie ich przegrzewania się.
Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska
Dzięki, że przeczytałeś cały artykuł i że jesteś z nami.
Jeśli chcesz dostawać najciekawsze wiadomości rolnicze zapisz się na newsletter TPR już teraz!