StoryEditorChoroby krów

Jak rozpoznać ketozę u swojej krowy?

03.11.2020., 15:11h
Ketoza podkliniczna to podstępna choroba, bo nie widać jej objawów, a niesie za sobą duże straty ekonomiczne. U krów, które mają 1200–1400 µmoli ciał ketonowych w litrze krwi znacznie częściej występuje: przemieszczenie trawieńca, zatrzymanie łożyska, zapalenie macicy, torbielowatość jajników oraz ketoza kliniczna. Mają też problemy z płodnością. Co oznacza, że takie krowy są znacznie częściej brakowane.

Czym jest ketoza?

Ketoza to choroba wynikająca z pobrania przez krowę niewystarczającej dawki energii. Każda krowa tuż przed porodem traci apetyt i mocno ogranicza pobranie paszy. Im jest ona w lepszej kondycji (bardziej tłusta), tym wcześniej przestaje  jeść. U krów w kondycji prawidłowej o BCS do 3,5 okres utraty apetytu przed porodem jest zdecydowanie krótszy.

Krowa, która nie je, nie pobiera energii, a w momencie rozpoczęcia laktacji w związku z produkcją mleka potrzebuje jej dużych ilości. Bez dopływu energii z zewnątrz krowa zaczyna pobierać energię ze swojego organizmu poprzez spalanie tłuszczu, które nagromadziła najczęściej w końcówce laktacji. Tłuszcz pobierany przez krowę trafia do wątroby i jest metabolizowany. W normalnych warunkach tłuszcz w wątrobie jest spalany do glukozy, natomiast tłuszcz pobrany z organizmu krowy jest również źródłem ciał ketonowych, które z wątroby przechodzą do krwi, mleka i moczu. To właśnie ciała ketonowe zalegające w wątrobie i krążące w organizmie powodują, że krowa nie jest w stanie normalnie funkcjonować.

Poziom alarmowy

Eksperci wskazują aż trzy wartości graniczne dla ketozy, cz...
Pozostało 63% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 20:26