Co powoduje porażenie poporodowe u krów?
Głównymi przyczynami pojawienia się porażenia poporodowego są zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej i deficyt wapnia, wywołany rozpoczynającą się laktacją. Zapotrzebowanie na Ca wzrasta bowiem po porodzie 2–3-krotnie, a utrata Ca w siarze i mleku może przekroczyć 50–60 g dziennie.
Kolejnymi czynnikami powodującymi rozwój schorzenia jest upośledzenie działania PTH i kalcytoniny, błędy żywienia mineralnego w okresie zasuszenia (niewłaściwy, dodatni bilans kationowo-anionowy), a także obserwowany niedobór Mg i P. Ze względu na zwiększoną produkcję mleka zaleganie poporodowe zazwyczaj dotyczy wysoko wydajnych stad, a na chorobę w zdecydowanie większym stopniu narażone są krowy starsze.
Jak uniknąć porażenia poporodowego?
W profilaktyce porażenia istnieje kilka najważniejszych zasad, którymi warto się kierować. Należą do nich:
- wprowadzenie do paszy, na 3 tygodnie przed porodem soli anionowych (DCAB ok. 11 000 mEq/kg) zawierających siarczan i chlorek magnezu, siarczan glinu, chlorek wapniowy, siarczan i chlorek amonowy;
- poprawa statusu Ca i Mg przez podanie tych pierwiastkó...