Jak dochodzi do powstania syndromu stłuszczonej wątroby?
Nadmierne otłuszczenie krów najczęściej występuje w mniejszych stadach, szczególnie w tych, w których krowy miały trudności z zacieleniem. Schorzenie występuje zwykle w okresie pierwszych dwóch, a niekiedy 4 tygodni po wycieleniu. Przy niedostatecznym pobraniu paszy, kiedy zapotrzebowanie na energię znacznie przekracza możliwości pokrycia, dochodzi do ujemnego bilansu energetycznego.
Krowa chcąc pokryć swoje potrzeby w tym okresie uwalnia z zapasowej tkanki tłuszczowej wolne kwasy tłuszczowe. Im mniejsze jest pobranie paszy oraz im większe są zapasy tkanki tłuszczowej, tym gwałtowniejsze jest uruchamianie tkanki zapasowej.
Zbyt raptowna mobilizacja tkanki tłuszczowej powoduje nadmierne zwiększenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co w efekcie prowadzi do odkładania się tłuszczu w wątrobie, który powoduje zaburzenia jej funkcji metabolicznych.
Objawy syndromu tłustej krowy
Objawy kliniczne stłuszczenia wątroby są mało charakterystyczne i zależą od stopnia stłuszczenia wątroby. Niejednokrotnie bardzo trudno jest hodowcom właściwie rozpoznać schorzenie, niemniej z pewnością do najważn...