StoryEditorŻywienie krów

Jak skarmiać bydło świeżym wywarem gorzelnianym?

08.02.2021., 13:02h
O tym, że suszony wywar gorzelniany, czyli tzw. DDGS jest wartościową paszą i z powodzeniem można ją stosować zarówno w intensywnym opasie byków, jak i żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych, nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak co do wartości pokarmowej świeżego wywaru zbożowego wielu rolników ma już wątpliwości, a jeden z naszych Czytelników wprost zadał takie pytanie: czy faktycznie wywar zbożowy plus sama słoma to taka dobra dawka dla byków opasowych, jak twierdzi doradca żywieniowy oferujący sprzedaż takiej paszy?

Im gęstszy jest świeży wywar gorzelniany, tym lepszy

W zasadzie wszystko zależy od zawartości suchej masy w wywarze, im świeży wywar jest gęstszy, tym lepszy, bo ma wtedy mniej wody, a więcej cennych dla bydła składników. Dobrej jakości słoma paszowa to dobra pasza objętościowa do podawania wraz ze świeżym wywarem. Ale tylko te dwie pasze mogą dostarczyć zbyt mało składników pokarmowych, będzie to widać po mniejszych przyrostach bydła. Zatem energię w takiej sytuacji warto uzupełnić kiszonką z kukurydzy lub śrutami zbożowymi, zaś cennym dodatkowym źródłem białka może okazać się makuch rzepakowy.

Jak skarmiać wysokowydajne HF-y świeżym wywarem gorzelnianym? 4 najważniejsze zasady

Znam hodowców krów mlecznych, którzy stosują świeży wywar nawet w żywieniu wydajnych krów rasy hf. Trzeba jednak spełnić kilka warunków, aby miało to sens.

  • Po pierwsze, przy skarmianiu świeżego wywaru trzeba robić to na bieżąco, gdyż jest to pasza podatna na procesy gnilne i szybko się psuje. Podanie przefermentowanej paszy w najlepszym przypadku skończy się biegunkami.

  • Po drugie, gospodarstwo musi się znajdować w pobliżu gorzelni, najlep...
Pozostało 62% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 05:30