Dlaczego w okresie okołoporodowym wzrasta zapotrzebowanie na witaminę E?
Krowa produkująca siarę wykorzystuje zgromadzone zapasy witaminy E, dodatkowo zaś bardzo często występujący w tym okresie brak apetytu sprawia, że jej zapasy w niedużym stopniu są odnawialne. Wpływa to na osłabienie systemu odpornościowego nie tylko krowy, ale również nowo urodzonego cielęcia. Organem najbardziej wrażliwym na niedobór witaminy E jest wątroba, gdyż jej niedobory są przyczyną zwyrodnienia narządów miąższowych. Witamina E ochrania przed niszczącym wpływem wolnych rodników najważniejszych białek ciałek krwi, które bronią gruczoł mlekowy przed patogenami wywołującymi mastitis.
Rola witaminy E w organizmie
Witamina E odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu wielu schorzeń krów, szczególnie w okresie poporodowym:
- obniża podwyższony poziom lipidów przy stłuszczeniu wątrobowym;
- uczestniczy w procesach odtruwania;
- reguluje rozwój i funkcję gruczołów płciowych przed i po wycieleniu;
- pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych;
- zwiększa odporność na stres cieplny oraz ogranicza ilość nowych infekcji.
Zaburzenia wynikające z niedoboru witaminy E objawiają się w postaci słabości mięśnia sercowego, pogorszonego metabolizmu mięśni i wątroby, zatrzymania łożyska, stanów zapalnych macicy i wymienia, cyst jajnikowych i wielu innych anomalii. Z powyższych powodów zaleca się podawanie krowom mlecznym 500–600 mg witaminy dziennie, natomiast w okresie ostatnich 2 do 4 tygodni przed porodem nawet 1000–2000 mg witaminy E, co zmniejszy ryzyko zapalenia gruczołu mlekowego. Dobrą praktyką jest podanie iniekcyjne na 3 tygodnie przed wycieleniem 700 mg witaminy E oraz 50 mg selenu.
- W okresie okołoporodowym niemal wszystkie krowy mają zmnijeszono poziom witaminy E, co dowodzi o braku pokrycia zapotrzebowania na tę witaminę
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dabrowska
Zdjęcia: Beata Dabrowska