Mleko od rasy jersey ma kuleczki tłuszczowe o bardzo małej średnicy i jest najbardziej przydatne do produkcji masłaAndrzej Rutkowski
StoryEditorNowe technologie

Jak sztuczna inteligencja (AI) bada mleko od krów?

25.07.2024., 14:25h

Zdjęcie próbki mleka zdradzi, czy pochodzi ono od chorej krowy i zostało odwirowane. Nowa technologia umożliwia wykrycie i wyeliminowanie oszustw, do jakich może dochodzić na etapie dostaw surowego mleka do mleczarni.

To zupełnie innowatorskie rozwiązanie o nazwie MFA (skrót z języka angielskiego Milk Fraud Analyzer) opiera się na sztucznej inteligencji i sieciach neuronowych, a jego twórcą jest 12-osobowy zespół naukowców pod kierownictwem dr. hab. Marcina Gołębiewskiego, prof. SGGW, dyrektora Instytutu Nauk o Zwierzętach, z którym rozmawia Andrzej Rutkowski.

Dlaczego ta nowa metoda badania mleka jest tak ważna i korzystna dla zakładów skupujących i przetwarzających mleko?

– To pierwsza metoda, która pozwala sprawdzić, czy mleko zostało poddane obróbce niezgodnej z prawem. Jest to bardzo ważne dla mleczarni skupującej mleko ponieważ przepuszczenie surowca od chorej krowy przez wirówkę nie tylko obniża w mleku ilość komórek somatycznych, ale też zmienia strukturę fizyczną mleka, przez co surowiec jest mniej wydajny technologicznie i mleczarnia na starcie na tym traci.

Opracowana metoda pozwala w sposób automatyczny i natychmiastowy sprawdzić, czy mleko przed dostarczeniem do mleczarni zostało odwirowane w celu usunięcia z niego komórek somatycznych. Trzeba tu dodać, że obecnie tego rodzaju nielegalny proceder jest praktycznie całkowicie niewykrywalny przy zastosowaniu standardowych procedur analitycznych.

Nasza metoda proponuje zupełnie inne podejście, ponieważ nie analizujemy składu chemicznego, lecz prowadzimy zautomatyzowaną analizę frakcji tłuszczowej mleka z wykorzystaniem mikroskopowego obrazu próbki mleka i specjalnie wytrenowanej sieci neuronowej.

image
Tak wyglądają tradycyjne aparaty w laboratoriach, gdzie badane jest mleko, a nowa metoda wykorzystująca sztuczną inteligencję nie potrzebuje żadnej maszyny, jest to jedynie informacja zapisana w chmurze
FOTO: Andrzej Rutkowski

Na rynku mleka są regulacje prawne i nawet po przetworzeniu do spożycia przez człowieka powinno być dopuszczone tylko mleko spełniające konkretne warunki?

Dokładnie tak, warunki higieniczne to do 100 tys. bakterii w 1 ml mleka, a cytologiczne dotyczące zdrowia zwierzęcia to do 400 tys. komórek somatycznych w 1 ml. Takie są przepisy w UE, a np. w USA są bardziej liberalne i tam górną granicą jest 750 tys. komórek somatycznych.

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. październik 2024 04:05