Co powoduje upadki cieląt?
Jak szacuje prof. Krzysztof Rypuła z UP we Wrocławiu, około 75% przypadków zachorowań to zespół BRD, który jest powodem od 50 do 70% upadków młodego bydła. Większość upadków z powodu BRD występuje po transporcie lub w pierwszych 45. dniach życia.
Kosztowne BRD
Straty w USA, jak podaje profesor Rypuła, z tytułu zespołu oddechowego u cieląt rocznie wynoszą 800–900 mln USD i są spowodowane nie tylko upadkami, ale również zmniejszoną wydajnością zwierząt wyzdrowiałych oraz kosztami leczenia.
Przechorowanie u bydła ras mięsnych powoduje niższą masę tuszy (o 8,4%) i niższą klasę jakości mięsa, a u bydła mlecznego spadek wydajności o 3%.
Przechorowanie u bydła ras mięsnych powoduje niższą masę tuszy (o 8,4%) i niższą klasę jakości mięsa, a u bydła mlecznego spadek wydajności o 3%.
Andrzej Rutkowski