StoryEditorŻywienie krów

Jak w żywieniu krów mlecznych zastąpić soję śrutą rzepakową? Sprawdź prosty przelicznik

11.08.2021., 14:08h
Z wysokimi cenami śruty sojowej i rzepakowej hodowcy zmagają się już od dawna. W trosce o utrzymanie w ryzach kosztów produkcji mleka, wielu z nich ogranicza lub całkowicie rezygnuje ze skarmiania horrendalnie drogiej śruty sojowej. Okazuje się, że zastąpienie w dawce pokarmowej śruty sojowej śrutą rzepakową może przyczynić się do efektywniejszego żywienia krów paszami niemodyfikowanymi genetycznie.

Śruta rzepakowa może z powodzeniem zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową

Biorąc pod uwagę zawartość białka ogólnego, poekstrakcyjna śruta rzepakowa może zastąpić śrutę sojową, a argumentem potwierdzającym, że śruta rzepakowa jest lepszą paszą białkową niż sojowa jest fakt większej podaży białka dla bakterii żwacza.

Lepszy skład aminokwasowy śruty rzepakowej

W opinii prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie, krowy żywione dawkami z udziałem śruty rzepakowej lepiej wykorzystują jej aminokwasy do syntezy białka mleka, o czym decyduje korzystny skład aminokwasowy – dużo metioniny i cystyny. Potwierdzeniem tego są wyniki wielu doświadczeń porównujących przemiany białkowe w przewodzie pokarmowym krów żywionych śrutą rzepakową i sojową.
Przyjęto, iż zawartość białka ogólnego w śrucie rzepakowej wynosi 350 g/kg; w śrucie sojowej – 450 g/kg. Rozkład białka w żwaczu: w śrucie rzepakowej – 75%, w śrucie sojowej – 70%. Strawność jelitowa białka by-pass (nieulegającego rozkładowi w żwaczu): w śrucie rzepakowej – 95%, w śrucie sojowej – 95%.

Białka śruty rzepakowej są bardziej podatne na rozkład w żwa...

Pozostało 68% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:38