Gdy staniemy za krową i popatrzymy na lewą jej słabiznę, możemy ocenić wypełnienie żwacza. Wypełnienie daje nam wskazówkę co do ilości pobranej paszy, szybkości fermentacji i tempa, w jakim treść pokarmowa przesuwa się przez przewód pokarmowy. Nie jest to trudne zadanie, a wyniki takich obserwacji mogą dać nam wiele cennych informacji. Poniżej prezentujemy wskazówki, jak należy interpretować wygląd dołu głodowego.
Ocena 1
Krowa jadła niewiele lub wcale nie jadła, co mogło być spowodowane nagłą chorobą, niedostateczną ilością lub niesmaczną paszą. Obserwujemy duże zagłębienie w lewej słabiźnie. Skóra pod kręgami lędźwiowymi wpukla się do wewnątrz. Fałd skóry odchodzący od guza biodrowego biegnie pionowo do dołu. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem jest zagłębiona na więcej niż szerokość dłoni. Ta okolica słabizny oglądana z boku ma kształt prostokątny.
Ocena 2
Taką ocenę uzyskują często krowy w pierwszym tygodniu po wycieleniu. Później, w czasie laktacji taka ocena świadczy o pobieraniu niedostatecznej ilości paszy lub o zbyt szybkim przechodzeniu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy.
Skóra pod kręgami lędźwiowymi wpukla się do wewnątrz. Fałd skóry odchodzący od guza biodrowego biegnie ukośnie w kierunku ostatniego żebra. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem jest zagłębiona na szerokość dłoni. Ta okolica słabizny oglądana z boku ma kształt trójkątny.
Ocena 3
Jest to odpowiednia ocena dla krów mlecznych, świadcząca o dobrym pobieraniu paszy i odpowiednim czasie przebywania treści pokarmowej w żwaczu.
Skóra pod kręgami lędźwiowymi biegnie na szerokość dłoni, pionowo ku dołowi, a następnie uwypukla się na zewnątrz. Fałd skórny odchodzący od guza biodrowego jest niewidoczny. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem jest ciągle jeszcze widoczna.
Ocena 4
Skóra pod kręgami lędźwiowymi uwypukla się na zewnątrz. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem nie jest widoczna.
Ocena 5
Jest to właściwa ocena dla krów zasuszonych. Kręgi lędźwiowe nie są jeszcze widoczne, ponieważ żwacz jest bardzo dobrze wypełniony. Skóra na całym brzuchu jest napięta. Niewidoczna jest granica między słabizną a żebrami.
Beata Dąbrowska