Po pierwsze dobra wentylacja obory
Jednym z ważniejszych elementów w walce ze stresem cieplnym jest prawidłowo działająca wentylacja. Wloty powinny znajdować się na wysokości minimum 2 metrów, szczelina kalenicowa powinna mieć minimum 17 cm na każde 10 m szerokości obory, a wentylatory powinny znajdować się nad legowiskami i stołem paszowym w odległości 10 razy większej od średnicy wentylatora. Wentylatory powinny pracować do momentu obniżenia temperatury do 19 st. C. Warto także pamiętać o termicznej izolacji dachu oraz o usunięciu przeszkód, które mogłyby utrudniać przepływ powietrza.
Inne, ważne czynniki wpływające na obniżenie stresu cieplnego u krów
Do innych kluczowych zaleceń dot. profilaktyki związanej ze stresem cieplnym należą:
- stały dostęp do świeżej i czystej wody – poidła powinny być otwarte i duże, przepływ wody min. 20 litrów na minutę,
- zadawanie pasz wcześnie rano oraz późnym wieczorem, gdy temperatury są najniższe,
- optymalizacja poziomu włókna w dawce – by ograniczyć wytwarzanie energii cieplnej, jaka powstaje podczas trawienia włókna,
- odpowiedni dobór dawek pokarmowych, skonsultowany z doradcą żywieniowym,
- zabezpieczenie odpowiedniego dawkowania elektrolitów,
- zwiększenie zawartości tłuszczu chronionego w dawce – dla większej koncentracji energii w organizmie krowy, która wykorzystywana jest do termoregulacji,
- uważanie na świeże młóto – w upalne dni często zagrzewa się TMR, dlatego warto m.in. zadawać TMR wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, często go podgarniać, podawać mniejsze ilości, stosować preparaty ograniczające rozwój bakterii, grzybów i drożdży powodujących zagrzewanie,
- nieprzepełnianie obory,
- zwalczanie much,
- zakrycie płytą świetlików, jeśli znajdują się blisko zwierząt,
- utrzymywanie wysokiego poziomu higieny zwierząt i obory.
Pomiar stresu cieplnego za pomocą aplikacji CoolCare
Eksperci zachęcają również hodowców do skorzystania z aplikacji CoolCare, przygotowanej przez firmę De Heus. Pomaga ona zmierzyć poziom stresu cieplnego na podstawie indywidualnych parametrów wprowadzonych przez hodowców (m.in. temperatury i wilgotności w oborze) oraz lokalnych warunków pogodowych. Aplikacja powiadamia hodowców o większym ryzyku pojawienia się stresu cieplnego oraz oferuje szereg zaleceń dotyczących ochrony przed nim zwierząt.
- Należy pamiętać, że konsekwencje zdrowotne związane ze stresem cieplnym mogą utrzymywać się nawet 2–3 miesiące po przejściu upałów
Oprac. Beata Dąbrowska
Źródło: De Heus
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska