StoryEditorŻywienie krów

Jak zapewnić krowom odpowiedni komfort żywienia?

16.07.2021., 10:07h
Krowy mają bardzo mało czynności, którymi mogą się zająć, a jednym z ulubionych jest sortowanie paszy. Najczęściej paszę sortują krowy stojące wysoko w hierarchii stada. To one podchodzą jako pierwsze do stołu paszowego zajmując zazwyczaj trzy miejsca (bo inne sztuki boją się i nie podchodzą blisko) i wybierają najlepsze kąski paszy treściwej.

Sposób skarmiania ma ogromne znaczenie podczas żywienia krów mlecznych

W ten sposób zjadają dużo więcej niż potrzebują, a gdy kolejna krowa zajmie opuszczone po niej miejsce, pobiera przebrane już resztki. Takie zachowanie stwarza oczywiście problemy w postaci negatywnego wpływu na kondycję, zakwaszenie organizmu i spadek wydajności. Zjawisko to dobitnie pokazuje jak ogromne znaczenie – obok jakości zadawanych pasz – ma sposób ich skarmiania.

Aby uniknąć tych niepożądanych sytuacji zaleca się, aby przestrzeń przy stole paszowym na krowę wynosiła minimum 76 cm (w oborach z robotem jest to nieco mniej). Jeżeli mamy krótszy stół paszowy to należy zadawać pasze dwa razy dziennie albo często ją podgarniać. Konieczne jest bowiem, aby wszystkie krowy najadły się w 90 minut po zadaniu paszy i po każdym doju.


Jaka jest odpowiednia długość stołu paszowego?

Przeprowadzone zostały badania, w których sprawdzano trzy różne długości stołu paszowego przypadające na krowę: 61, 69 i 76 cm. Przy szerokości 61 cm tylko 80% krów mogło znajdować się przy stole w momencie „szczytu”, a dopiero przy 76 cm na krowę wszystkie zwierzęta mogły jeść w odpowiednim czasie.

Potwierdzeniem, dlaczego miejsce przy stole paszowym ma tak ogromne znaczenie jest z pewnością kolejne doświadczenie, w którym dowiedziono, że gdy przy stole krowa ma do dyspozycji jedno miejsce, to około 55% czasu (w stosunku do czasu stania) przy nim spędzonego będzie jadła. Gdy do dyspozycji będzie miała np. 1,3 miejsca, to czas przeznaczony na jedzenie wzrasta do ponad 60%.

Krowa spędza przy stole paszowym średnio około 2,5 godziny na dobę

  •  Krowa spędza przy stole paszowym średnio około 2,5 godziny na dobę

Jak zapewnić krowom komfort przy stole paszowym?

Aby sprawdzić, czy nasze krowy mają odpowiedni komfort żywienia należy przede wszystkim obserwować stado i odpowiedzieć na poniższe pytania:

  1. jaki procent krów leży i przeżuwa,
  2. czy żwacz jest odpowiednio wypełniony,
  3. jaki jest rozkład oceny kondycji BCS dla stada,
  4. jaka jest konsystencja kału,
  5. czy widać konkurencję przy stole paszowym,
  6. czy widać sortowanie,
  7. czy krowy liżą stół paszowy, czy czekają, aby jeść,
  8. czy stół jest czysty i higieniczny,
  9. ile razy na dzień zdawana jest pasza,
  10. ile razy jest podgarniana.

Pamiętajmy także, że stół paszowy musi być czysty i higieniczny, co zapewnia m.in. jego gładka powierzchnia, którą łatwo można wyczyścić. Na chropowatych powierzchniach gromadzą się bakterie i grzyby, które – szczególnie w okresie letnim – prowadzą do szybkiego zagrzewania się i psucia paszy. Staje się ona mniej smaczna, a tym samym jest mniej chętnie pobierana przez zwierzęta.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 00:16