StoryEditorŻywienie krów

Jak zastąpić śrutę sojową makuchem rzepakowym w żywieniu krów?

03.05.2019., 17:05h
Wprowadzenie do dawki pokarmowej makuchu rzepakowego, który charakteryzuje się wysoką zawartością białka i dobrze zbilansowanym składem aminokwasowym, może być z powodzeniem traktowany jako zamiennik poekstrakcyjnej śruty sojowej dla bydła. Żywieniowcy sugerują, że 1% śruty sojowej poekstrakcyjnej może zastąpić 1,5% makuchu rzepakowego.

Ja powstaje makuch rzepakowy i co zawiera?

Makuch rzepakowy powstaje w wyniku tłoczenia oleju z nasion rzepaku o różnej wielkości i sile zgniotu, dlatego ma zróżnicowaną zawartość oleju, który to jest składnikiem energetycznym makuchu. Zawartość energii metabolicznej w makuchu jest wyższa niż w śrucie rzepakowej, jednak zawartość białka jest niższa. Zawartość białka jest ściśle związana z zawartością tłuszczu i waha się w granicach od 30 do 34% (300–340 g/kg). Zawartość tłuszczów wynosi 9–13%, a zawartość włókna – 9–12%.

Ile makuchu rzepakowego można stosować w żywieniu krów?

W żywieniu bydła makuch można wykorzystać jako komponent mieszanek paszowych, składnik TMR-u i jako dodatek do śrut, i otrąb zbożowych w samodzielnie wykonywanych w gospodarstwach mieszankach o uproszczonym składzie.

Dopuszczalne udziały pasz rzepakowych w mieszankach paszowych dla poszczególnych grup bydła wynoszą:
  • krowy mleczne 30%,
  • jałówki 25%,
  • cielęta powyżej 80–100 kg masy ciała 20%.
Dopuszczalna ilość makuchu rzepakowego dla krów mlecznych wynosi od 1 do 3 kg na dobę, zależnie od wydajności mlecznej. Przy wydajności 15 kg mleka będzie to 1 kg na dobę, ale już przy mleczności 35 kg mleka, można podawać prawie 3 kg makuchu na dobę. Poekstrakcyjna śruta i makuch rzepakowy w żywieniu krów mlecznych, do wydajności 20–25 kg mleka/dobę, są pełnowartościowym substytutem śruty sojowej. Przy wydajności powyżej 25 kg zwiększa się zapotrzebowanie krów na aminokwasy i należy pamiętać, by zapotrzebowanie to pokryć.

Wartość pokarmowa makuchu rzepakowego dla przeżuwaczy (w 1 kg)
Składnik Makuch
Energia metaboliczna MJ/kg s.m. 13
Jednostka paszowa produkcji mleka (JPM) 1,06
Jednostka paszowa produkcji żywca ( JPZ) 1,05
BTJP (g) 86
Rozkład żwaczowy po 24 godz. (%) 72-75
BTJN (g) 195
BTJE (g) 162
Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 22:30