Ja powstaje makuch rzepakowy i co zawiera?
Makuch rzepakowy powstaje w wyniku tłoczenia oleju z nasion rzepaku o różnej wielkości i sile zgniotu, dlatego ma zróżnicowaną zawartość oleju, który to jest składnikiem energetycznym makuchu. Zawartość energii metabolicznej w makuchu jest wyższa niż w śrucie rzepakowej, jednak zawartość białka jest niższa. Zawartość białka jest ściśle związana z zawartością tłuszczu i waha się w granicach od 30 do 34% (300–340 g/kg). Zawartość tłuszczów wynosi 9–13%, a zawartość włókna – 9–12%.
Ile makuchu rzepakowego można stosować w żywieniu krów?
W żywieniu bydła makuch można wykorzystać jako komponent mieszanek paszowych, składnik TMR-u i jako dodatek do śrut, i otrąb zbożowych w samodzielnie wykonywanych w gospodarstwach mieszankach o uproszczonym składzie.
Dopuszczalne udziały pasz rzepakowych w mieszankach paszowych dla poszczególnych grup bydła wynoszą:
- krowy mleczne 30%,
- jałówki 25%,
- cielęta powyżej 80–100 kg masy ciała 20%.
Dopuszczalna ilość makuchu rzepakowego dla krów mlecznych wynosi od 1 do 3 kg na dobę, zależnie od wydajności mlecznej. Przy wydajności 15 kg mleka będzie to 1 kg na dobę, ale już przy mleczności 35 kg mleka, można podawać prawie 3 kg makuchu na dobę. Poekstrakcyjna śruta i makuch rzepakowy w żywieniu krów mlecznych, do wydajności 20–25 kg mleka/dobę, są pełnowartościowym substytutem śruty sojowej. Przy wydajności powyżej 25 kg zwiększa się zapotrzebowanie krów na aminokwasy i należy pamiętać, by zapotrzebowanie to pokryć.
Wartość pokarmowa makuchu rzepakowego dla przeżuwaczy (w 1 kg) | |
Składnik | Makuch |
Energia metaboliczna MJ/kg s.m. | 13 |
Jednostka paszowa produkcji mleka (JPM) | 1,06 |
Jednostka paszowa produkcji żywca ( JPZ) | 1,05 |
BTJP (g) | 86 |
Rozkład żwaczowy po 24 godz. (%) | 72-75 |
BTJN (g) | 195 |
BTJE (g) | 162 |
Beata Dąbrowska