Nie tylko higiena ma wpływ na występowanie mastitis
Jeżeli w stadzie obserwujemy zwiększoną ilość przypadków występowania mastitis, a pod względem higieny utrzymania i doju zwierząt wszystko okazuje się być w jak najlepszym porządku, to warto poddać analizie poprawność żywienia krów.
Najbardziej sprzyjający powstawaniu mastitis jest ujemny bilans energii, który poprzez ograniczenie pobrania paszy obniża odporność zwierząt. Potwierdzono, że ujemny bilans energii w okresie okołoporodowym wiąże się z podwyższonym poziomem ciał ketonowych we krwi, co prowadzi do subklinicznej (lub też klinicznej) ketozy, a konsekwencją tego schorzenia są infekcje gruczołu mlekowego. A zatem, racjonalne żywienie krów w okresie zasuszenia to niezbędny warunek, aby po wycieleniu utrata apetytu była jak najmniejsza, a pobranie paszy jak największe. Małe pobranie paszy oznacza bowiem zmniejszoną odporność krów, a więc mniejsze zdolności wymienia do zwalczania pojawiających się infekcji.
Najczęstsze błędy żywieniowe predysponujące krowy do mastitis
Zbyt intensywne żywienie krów w końcu poprzedniej laktacji i w okresie zasuszenia to najczęściej popełn...