StoryEditorŻywienie krów

Jaka forma zakiszanego ziarna jest najlepsza dla bydła?

01.08.2019., 14:08h
Gniecione czy też śrutowane ziarno kukurydzy to bardzo wartościowa pod względem zawartości energii pasza dla wysokowydajnych krów mlecznych. Często problemem jest dość kosztowne dosuszenie takiego ziarna, dlatego coraz częściej hodowcy decydują się na skarmianie go w postaci kiszonej.
Ci co uprawiają kukurydzę na ziarno kiszą je w silosach, rękawach, a także pryzmach. Zaś w gospodarstwach, które nie zbierają kukurydzy na ziarno, coraz częściej można spotkać, pochodzące z zakupu, kiszone ziarno kukurydzy w big-bagach. Dotyczy to zwłaszcza mniejszych gospodarstw, w przypadku których rękaw lub pryzma nie zdają egzaminu, gdyż są po prostu zbyt duże na posiadaną ilość bydła.

Ziarno kiszone z dodatkiem melasy

Kiszone ziarno jest zazwyczaj dostępne w big-bagach mieszczących 1000 kg lub 800 kg, producenci często stosują dodatek konserwantów biologicznych lub chemicznych, co ogranicza straty fermentacyjne. Spotykane jest też ziarno z dodatkiem melasy. Niemniej jego dawkowanie i zasady spasania będą podobne jak w przypadku ziarna z rękawa czy też pryzmy.

Ziarno gniecione jest najlepsze dla krów

Dla bydła najbardziej odpowiednią formą zakiszanego ziarna jest ziarno gniecione, ponieważ jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta. Dlatego też, kiszonka z ziarna zalecana jest do skarmiania krów będących w czasie pierwszych czterech miesiącach laktacji. Nie należy jednak podawać tej paszy pod koniec laktacji, zwłaszcza krowom zasuszonym, ponieważ grozi to nadmiernym otłuszczeniem zwierząt.

Jak kisić ziarno w silosach i pryzmie?

Oprócz dość kosztownego kiszenia ziarna kukurydzy w rękawie można też przeprowadzić jego konserwację w silosach betonowych lub pryzmach, ale wtedy straty zakiszanego materiału są większe. Pryzmę należy dokładnie okryć folią. Umożliwia to wystąpienie warunków beztlenowych, które ograniczają rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Przy kiszeniu w pryzmie lub silosie większego znaczenia nabiera wilgotność, gdyż zbyt wysoka zawartość suchej masy w ziarnie powoduje niewystarczające ugniecenie materiału, w skutek czego uniemożliwione jest uzyskanie warunków beztlenowych oraz następuje rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Zaś nadmierna zawartość wody w ziarnie sprzyja zagrzewaniu się kiszonki oraz występowaniu pleśni.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Archiwum
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 16:23