Ci co uprawiają kukurydzę na ziarno kiszą je w silosach, rękawach, a także pryzmach. Zaś w gospodarstwach, które nie zbierają kukurydzy na ziarno, coraz częściej można spotkać, pochodzące z zakupu, kiszone ziarno kukurydzy w big-bagach. Dotyczy to zwłaszcza mniejszych gospodarstw, w przypadku których rękaw lub pryzma nie zdają egzaminu, gdyż są po prostu zbyt duże na posiadaną ilość bydła.
Ziarno kiszone z dodatkiem melasy
Kiszone ziarno jest zazwyczaj dostępne w big-bagach mieszczących 1000 kg lub 800 kg, producenci często stosują dodatek konserwantów biologicznych lub chemicznych, co ogranicza straty fermentacyjne. Spotykane jest też ziarno z dodatkiem melasy. Niemniej jego dawkowanie i zasady spasania będą podobne jak w przypadku ziarna z rękawa czy też pryzmy.
Ziarno gniecione jest najlepsze dla krów
Dla bydła najbardziej odpowiednią formą zakiszanego ziarna jest ziarno gniecione, ponieważ jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta. Dlatego też, kiszonka z ziarna zalecana jest do skarmiania krów będących w czasie pierwszych czterech miesiącach laktacji. Nie należy jednak podawać tej paszy pod koniec laktacji, zwłaszcza krowom zasuszonym, ponieważ grozi to nadmiernym otłuszczeniem zwierząt.
Jak kisić ziarno w silosach i pryzmie?
Oprócz dość kosztownego kiszenia ziarna kukurydzy w rękawie można też przeprowadzić jego konserwację w silosach betonowych lub pryzmach, ale wtedy straty zakiszanego materiału są większe. Pryzmę należy dokładnie okryć folią. Umożliwia to wystąpienie warunków beztlenowych, które ograniczają rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Przy kiszeniu w pryzmie lub silosie większego znaczenia nabiera wilgotność, gdyż zbyt wysoka zawartość suchej masy w ziarnie powoduje niewystarczające ugniecenie materiału, w skutek czego uniemożliwione jest uzyskanie warunków beztlenowych oraz następuje rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Zaś nadmierna zawartość wody w ziarnie sprzyja zagrzewaniu się kiszonki oraz występowaniu pleśni.
Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Archiwum