Rekordowa kiszonka z kukurydzy Quentin
Podczas spotkania dr Ryszard Kujawiak przedstawił oraz szczegółowo omówił uzyskane wyniki analiz wykonane w akredytowanym urzędowo laboratorium LKS Lichtenwalde (Niemcy). Parametry analizowanej rekordowej kiszonki z kukurydzy odmiany Quentin znacznie przewyższały ogólnie przyjęte standardy: bardzo dobra.
Ustanowiony oficjalny Rekord Polski w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy wynosi 7,1 MJ NEL w 1 kg SM.
Zakończenie spotkania podsumowano wręczeniem stosownego certyfikatu oczywiście w silosie z rekordową kiszonką!
- Dr Ryszard Kujawiak
W celu ustanowienia Rekordu Polski w dniu 4 września 2018 r. z pola produkcyjnego o powierzchni 86 ha zebrana i zakiszona została odmiana kukurydzy Quentin o FAO 240. Zbiór i zakiszanie wykonane zostały przy użyciu nowoczesnych maszyn marki Claas, w tym sieczkarni Jaguar, ciągników Xerion oraz Axion, ładowarki Torion.
W trakcie spotkania przedstawiona została również technologia nawożenia w oparciu o szeroką paletę nawozów K+S Polska. Nad starannością przebiegu zakiszania kukurydzy z użyciem aplikatorów i preparatów Labacsil Mais Bakterie® i Labacsil Mais Acid® czuwali eksperci żywieniowi z Sano.
Redakcja
Redakcja