StoryEditorWiadomości z branży

Jaki jest oficjalny Rekord Polski w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy?

01.04.2019., 13:04h
W Instytucie badawczo-rozwojowym Sano Agrar Institut w Lubiniu k. Trzemeszna (Wielkopolska) w dniu 4 marca 2019 r. tj. dokładnie pół roku po dokonaniu zbioru kukurydzy na kiszonkę, odbyło się spotkanie w ramach inicjatywy Razem Dla Rekordów Polski, zawiązanej przez CLAAS, IGP Polska, K+S Polska oraz Sano-Nowoczesne Żywienie Zwierząt, w celu potwierdzenia przez sędziów z Biura Rekordów ustanowienia oficjalnego Rekordu Polski w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy.

Rekordowa kiszonka z kukurydzy Quentin

Podczas spotkania dr Ryszard Kujawiak przedstawił oraz szczegółowo omówił uzyskane wyniki analiz wykonane w akredytowanym urzędowo laboratorium LKS Lichtenwalde (Niemcy). Parametry analizowanej rekordowej kiszonki z kukurydzy odmiany Quentin znacznie przewyższały ogólnie przyjęte standardy: bardzo dobra.

Ustanowiony oficjalny Rekord Polski w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy wynosi 7,1 MJ NEL w 1 kg SM.

Zakończenie spotkania podsumowano wręczeniem stosownego certyfikatu oczywiście w silosie z rekordową kiszonką!


Dr Ryszard Kujawiak
  • Dr Ryszard Kujawiak
W celu ustanowienia Rekordu Polski w dniu 4 września 2018 r. z pola produkcyjnego o powierzchni 86 ha zebrana i zakiszona została odmiana kukurydzy Quentin o FAO 240. Zbiór i zakiszanie wykonane zostały przy użyciu nowoczesnych maszyn marki Claas, w tym sieczkarni Jaguar, ciągników Xerion oraz Axion, ładowarki Torion.
W trakcie spotkania przedstawiona została również technologia nawożenia w oparciu o szeroką paletę nawozów K+S Polska. Nad starannością przebiegu zakiszania kukurydzy z użyciem aplikatorów i preparatów Labacsil Mais Bakterie® i Labacsil Mais Acid® czuwali eksperci żywieniowi z Sano.  

Redakcja
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 16:20