Stopniowe wprowadzanie pasz treściwych dla krów od 3. tygodnia przed wycieleniem, gwarantuje odpowiedni rozwój brodawek żwaczowych oraz mikroflory bakteryjnej gotowej do rozkładu znacznej ilości skrobi pochodzącej z paszy treściwej.
Ryzyko kwasicy
W okresie laktacji należy pamiętać, że na jeden odpas paszy treściwej nie należy przeznaczać więcej niż 2,5–3,0 kg, szczególnie w pierwszych 6.–7. tygodniach po wycieleniu, ponieważ krowy, pobierając małe ilości paszy objętościowej będą separowały paszę treściwą, co może prowadzić do kwasicy. Separowanie pasz ogranicza oczywiście odpowiednia struktura dawki, która tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się kwasic oraz wzmaga odruch przeżuwania. Przeżuwanie treści żwacza z elementami strukturalnymi, uwalnia dodatkowe ilości śliny, która zawiera naturalny bufor w postaci kwaśnego węglanu sodu. Pożądane i zalecane w dawce są również drożdże paszowe Saccharomyces cerevisiae lub ich metabolity poprawiające pobranie suchej masy i fermentację w żwaczu.
Nie należy przesadzać z paszą treściwą
Skarmianie znacznych ilości pasz treściwych w stosunku do pasz objętościowych, zwiększa ...