Niebezpieczne konsekwencje niedoboru magnezu
Krowa w całości pokrywa zapotrzebowanie na magnez przez wchłanianie go w przewodzie pokarmowym. Niedobór magnezu we krwi powoduje zmniejszenie sekrecji hormonu PTH (wpływającego na gospodarkę wapniowo-fosforanową) przez przytarczyce.
Jeżeli stężenie magnezu we krwi przed porodem wynosi poniżej 0,95 mmol/litr oraz w pierwszych 12 godzinach po porodzie nie przekracza 0,80 mmol/litr, to brak magnezu może być powodem zalegania poporodowego, nawet u krów żywionych prawidłowo zbilansowaną dawką pokarmową pod względem Ca i DCAD (bilansu kationowo-anionowego).
Dlaczego poziom magnezu przed porodem może by zbyt niski?
Niska koncentracja magnezu we krwi w okresie przed porodem może wynikać z niedostatecznego pobrania tego składnika z powodu np. słabego apetytu czy niskiej zawartości w dawce pokarmowej, jak również ze słabego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Wchłanianie wapnia utrudnia nadmiar potasu w dawce oraz wysokie pH płynu żwacza, wynikające z obecności amoniaku.
- Lizawki solne powinny być podawane krowom w okresie przejściowym, gdyż mają pozytywny wpływ na pobranie paszy oraz wchłanianie magnezu
Gdy nie stosuje się dodatku soli anionowych – np. prof. Zygmunt M. Kowalski – zaleca stosowanie dodatku MgO w ilości 40g/dzień u pierwiastek oraz 50 g/dzień u wieloródek. Ważne by był on dobrze rozdrobniony, bo wówczas magnez lepiej się wchłania. Gdy w dawce znajdują się sole anionowe, dawkę MgO należałoby zmniejszyć do 30 g dziennie.
Za mała ilość sodu przyczyną gorszego wchłaniania magnezu
Jedną z przyczyn słabego wchłaniania magnezu z pasz objętościowych jest za mała zawartość sodu. Pozbawienie krów zasuszonych lizawek solnych – co często zalecają doradcy żywieniowi – może zatem powodować gorsze wchłanianie Mg i niedobór tego składnika prowadzący do hipokalcemii.
- W dawce pokarmowej, w okresie przedporodowym powinno znajdować się około 0,35–0,40% magnezu w suchej masie. Krowa pobierająca około 10 kg suchej masy dziennie powinna więc pobierać około 35–40 g magnezu na dzień. Poziom ten zapewnia bierne wchłanianie Mg przez ścianę żwacza.
Zwiększenie udziału Mg w dawce pokarmowej powyżej 0,35% (w suchej masie) powoduje zwiększenie ilości magnezu wchłanianego biernie w żwaczu.
Beata Dąbrowska