Pasze produkowane w gospodarstwie warto poddawać analizie chemicznej
Owszem, w normach żywienia bydła mlecznego (INRA, DLG, NRC) znajdziemy informacje o wartości pokarmowej wszystkich pasz, ale… Wszystkie uprawiane w gospodarstwie pasze (pomimo że istnieje duża zmienność ich składu chemicznego wynikająca np. z różnych warunków pogodowych) powinny być poddane analizie chemicznej. Analiza powinna być wykonywana nie tylko raz, podczas otwierania silosu, ale przynajmniej raz w miesiącu, przy czym najważniejsze jest pobranie reprezentatywnej próbki paszy, która odzwierciedlać będzie rzeczywistą jakość skarmianej paszy.
Jeżeli próbka nie będzie odzwierciedlać średniego, przeciętnego składu chemicznego całej paszy zgromadzonej w gospodarstwie, to nawet najlepsze aparaty do analizy na nic się zdadzą. Dlaczego? Bo różnice w zawartości suchej masy pomiędzy poszczególnymi częściami pryzmy czy silosu sięgają 5–6%, a zatem jest to bardzo dużo. Trzeba pamiętać, że różnice takie występują także w zawartości innych składników paszy.
Jak pobrać reprezentatywną próbkę paszy?
Aby pobrana próbka była reprezentatywna należy przestrzegać ...