Jakie są przyczyny spadku tłuszczu w mleku?
Przyczyny spadku zawartości tłuszczu w mleku mogą być różne. Niska – poniżej 3,3–3,5% – zawartość tłuszczu w mleku może świadczyć o złej fermentacji żwaczowej, w wyniku której w żwaczu powstaje sprzężony kwas linolowy, który wraz z krwiobiegiem dostaje się do komórek gruczołu mlekowego i blokuje w nim syntezę tłuszczu.
Skąd bierze się zatem zaburzona fermentacja w żwaczu? Najczęściej spowodowana jest ona zbyt dużym udziałem pasz treściwych w dawce pokarmowej, który niejednokrotnie prowadzi do subklinicznej kwasicy. Nadmiar skrobi i niedobór włókna to główne przyczyny pojawienia się subklinicznej kwasicy, której sprzyja również słabe buforowanie płynu żwaczowego z powodu zbyt małej ilości śliny. Krowa nie ślini się dostatecznie wtedy, kiedy w dawce pokarmowej jest zbyt mało długich cząsteczek pasz.
Nie tylko skrobia i włókno, ale i struktura paszy
A zatem, dla utrzymania prawidłowej zawartości tłuszczu w mleku na poziomie 3,6–3,7% należy zwracać uwagę nie tylko na zawartość skrobi i włókna w paszy, ale także na strukturę fizyczną dawki pokarmowej. Warto zatem pamiętać, że równie niekorzystne jest nadmierne rozdrobnienie mieszaniny w wozie paszowym jak również niedostateczne jej rozdrobnienie i wymieszanie. Zawartość tłuszczu w mleku to dziś doskonały wskaźnik prawidłowości żywienia krów, szczególnie w celu zapobiegania subklinicznej kwasicy żwacza.
Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Archiwum
Zdjęcie: Archiwum