Czynniki żywieniowe zatrzymania łożyska u krów
Jedną z nich jest zbyt małe pokrycie zapotrzebowania krów przed porodem na niektóre mikroelementy i witaminy, z których najważniejszymi są: selen, jod oraz witamina E.
Tak więc, jednym z elementów profilaktyki zatrzymania łożyska jest umiejętne dostarczanie selenu i witaminy E. Najlepsze efekty można uzyskać przez jednoczesne stosowanie obu tych składników, przy czym warto zaznaczyć, że wpływ uzupełniania dawek selenu (bez lub z witaminą E) nie zawsze jest jednoznaczny. Wiele zależy bowiem od poziomu selenu w dawce pokarmowej.
Czym uzupełnić niedobory selenu u krowy?
Zalecenia mówią, aby w dawce skarmianej w okresie przejściowym przed porodem znajdowało się 0,3 mg selenu (w 1 kg suchej masy) oraz 1200 mg witaminy E. Pokrycie tego zapotrzebowania jest podstawą profilaktyki zatrzymania łożyska.
Najpowszechniejszą formą uzupełniania niedoborów selenu jest podawanie w dawce pokarmowej form selenu nieorganicznego (seleninu lub selenianu). Z powodzeniem można stosować także preparaty selenu nieorganicznego, wyprodukowane na bazie drożdży. Selen w tej formie lepiej się wchłania z przewodu pokarmowego i łatwiej wchodzi w przemiany.
Na rynku dostępny jest selen w formie chronionej – w którym cząsteczki selenitu sodu otoczone są kapsułkami chroniącymi go przed rozkładem w żwaczu. Chroniony w żwaczu selenit sodu przechodzi przez przedżołądki w niezmienionej postaci, dostaje się do jelita cienkiego a więc miejsca właściwej adsorpcji, gdzie następuje rozpuszczenie otoczki i bardzo dobre jego wchłanianie.
Część nieotoczkowana selenu dzięki swojej dostępności w żwaczu gwarantuje optymalny rozwój jego flory bakteryjnej. Selen podawany w tej formie wchłaniany jest niemal w całości i tylko minimalnie jest wydalany, a zaopatrzenie organizmu w ten pierwiastek jest rozłożone w czasie.
Zatrzymanie łożyska to problem wieloczynnikowy
Pamiętajmy jednak, że zapobieganie zatrzymaniu łożyska u krów jest trudne z uwagi na wiele czynników, które mogą działać na długo przed porodem i ujawniać się dopiero podczas porodu. Niemniej jednak, przede wszystkim trzeba zwrócić szczególną uwagę na zapobieganie otłuszczeniu krów w końcu laktacji i okresie zasuszenia.
Zdjęcie: Beata Dąbrowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 06/2022 na str. 49. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.