Warto przetwarzać mleko we własnym gospodarstwie?
Zapytaliśmy Marcina Bielca o wady i zalety przetwarzania wyprodukowanego w gospodarstwie mleka.
– Opłacalność z produkcji mleka przy wytwarzaniu serów w gospodarstwie jest zróżnicowana w zależności od miesiąca. Jeżeli ktoś sprzedaje mleko do mleczarni, to zakład zajmuje się większością spraw, a spółdzielnie mocno wspierają swoich dostawców. My musimy radzić sobie sami a cenę kształtuje rynek i konkurencja – mówi hodowca.
Rodzime rasy bydła zamiast wysokowydajnych HF-ów
W gospodarstwie państwa Bielców pogłowie produkcyjne liczy 28 sztuk i zaledwie 2 z nich to hf-y. Krowy od wiosny do jesieni korzystają z pastwiska. Ponadto otrzymują siano, sianokiszonkę, śrutę zbożową i witaminy.
– Próbowaliśmy utrzymywać bydło holsztyńsko-fryzyjskie, ale szybko zrezygnowaliśmy z tej koncepcji. Nie jest to rasa nadająca się do naszych warunków żywieniowych, dlatego bazując na własnym materiale hodowlanym, zmiany rasowej dokonujemy poprzez krzyżowanie wypierające. Jeszcze nie 100%, ale mamy kilka sztuk z przewagą polskiej czerwonej oraz krowy rasy polskiej czarno-białej i polskiej czerwono-białej. Dążym...