Czym charakteryzuje się polska czerwona?
Główną zaletą rasy polskiej czerwonej – zdaniem Wojciecha Jastrzębskiego – najstarszego syna gospodarzy, jest ogólnoużytkowość, a więc połączenie cech mlecznych i mięsnych. Ponadto zwrócił uwagę na dużą zdrowotność, odporność na trudne warunki oraz małe wymagania bytowe i żywieniowe. To właśnie dlatego jego tata Jan zdecydował się na tę rasę. Chciał mieć bydło tanie w utrzymaniu, karmione tylko własnymi paszami, a trzeba nadmienić, że od 2005 roku gospodarstwo objęte jest atestem ekologicznym.
– Opłacalność tuczu świń spadła, nie mieliśmy kwoty mlecznej i pomyślałem, że jedynym wyjściem może być ekologia. Z czasem okazało się, że na warunki gospodarstwa ekologicznego idealne jest bydło polskie czerwone, od którego pozyskujemy nie tylko mleko, głównie na własne potrzeby, ale też bardzo dobrej jakości żywiec wołowy – powiedział Jan Jastrzębski.
Wałowanie na tydzień po siewie
Owies, żyto i seradela to gatunki, które Jan Jastrzębski poleca do uprawy ekologicznej ze względu na stosunkowo małe wymagania na składniki pokarmowe. Oczywiście nawet przy tych gatunkach trzeba...