StoryEditorŻywienie krów

Kiedy cielę jest gotowe do odsadzenia?

01.06.2018., 13:06h
Czynnikiem, który  ma  bardzo istotny wpływ na poprawę odporności cieląt  w okresie odsadzenia jest ilość pobranego w tym okresie starteru. W momencie odsadzenia cielę powinno pobierać przynajmniej 1 kg tej paszy dziennie.

Ile starteru pobiera cielę?

W celu ustalenia ile starteru pobiera cielę, na kilka dni przed odsadzeniem należy wysypać z wiadra podawaną zwierzęciu paszę i odważyć 1 kg. Jeśli na drugi dzień starter zostaje zjedzony, oznacza to, że zwierzę jest gotowe do odsadzenia. Jeżeli  wiadro nie zostanie opróżnione, to funkcjonowanie układu immunologicznego jest jeszcze osłabione i trzeba zrobić wszystko, aby cielę zjadało minimum 1 kg starteru.

Mleko wycofuj stopniowo

Bardzo pomocny w tym działaniu jest sposób, w jaki wycofujemy mleko z dawki.  Zazwyczaj proces ten odbywa się  z dnia na dzień. Takie postępowanie nie stanowi  problemu, w sytuacji gdy ilość pobieranego wówczas mleka jest niewielka (4–5 litrów). Gdy w grę wchodzą większe ilości mleka, zadanie jest utrudnione. Wtedy warto ilość pójła zmniejszać stopniowo, na przykład przez okres jednego tygodnia. Takie  postępowanie sprawia, że cielę bardziej zaczyna się interesować pobieraniem starteru. 



  • Dobry starter pozwala na szybki rozwój  przewodu pokarmowego cieląt, w szczególności nabłonka żwacza

Co powinno się znaleźć w dobrym starterze?


W  Europie,  a już  szczególnie w USA, standardową metodą odsadzania cieląt jest zmniejszenie częstotliwości podawania pójła na tydzień przed odsadzeniem np. zamiast dwukrotnego, jednokrotne odpajanie. Tym sposobem  cielę  przez cały czas ma dostęp do  łatwo przyswajalnych składników pokarmowych z mleka i jednocześnie znacznie zwiększa w tym okresie pobieranie starteru.  Specjaliści od żywienia bydła zalecają, by szczególną uwagę zwrócić na skład podawanej cielętom paszy. W starterze powinna znaleźć się przede wszystkim kukurydza, której pobranie  przyczynia się do lepszych przyrostów. Ponadto, cielęta mają  wyższe pH żwacza, bo  skrobia kukurydzy jest wolniej fermentowana w żwaczu w porównaniu do innych zbóż, co przekłada się na mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się kwasicy u cieląt. W  starterze preferowane są także zboża, które nie są poddane obróbce termicznej. Dodatek  melasy zwiększa smakowitość paszy, stymuluje rozwój brodawek żwaczowych, ale udział melasy w dawce nie powinien przekraczać 5%.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:55