Analiza przed rozpoczęciem skarmiania silosu
Nie ma innego sposobu na poznanie wartości pokarmowej pasz niż wykonanie analizy. Aby analiza pasz odzwierciedlała ich rzeczywistą wartość, bardzo ważne jest prawidłowe pobranie reprezentatywnych próbek pasz lub TMR-u. Decydując się na wykonanie badań zaleca się, aby czynność tę wykonywać przed rozpoczęciem skarmiania silosu, a nie wtedy, gdy np. do gospodarstwa przyjedzie doradca żywieniowy.
Wielu hodowców wykonuje analizy w czasie skarmiania silosu. Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Pamiętając, że wyniki analizy przychodzą zwykle po 10 dniach, na pytanie czy wówczas jesteśmy w stanie dobrze ułożyć dobrze dawkę pokarmową odpowiedź nasuwa się sama.
Próbka powinna być dobrze pobrana
Próbki kiszonek powinniśmy poddawać analizie także po zmianie dawki pokarmowej. Bezwzględnie pobieranie prób powinno odbywać się regularnie. Aby próba kiszonek odzwierciedlała faktyczną wartość pokarmową paszy musi być dobrze pobrana.
Gdy źle pobierzemy próbę dostarczamy komputerowi złych danych, a więc dawka będzie źle ułożona. Pobranie reprezentatywnych próbek kiszonek powinno odbywać się z kilku miejsc w silosie. Pobieramy tzw. próbki wyrywkowe, (około 1–2 kg kiszonki), które później łączymy w próbę zbiorczą. Następnie z próby zbiorczej pobieramy próbę reprezentatywną – 1–2 kg kiszonki – i przesyłamy do laboratorium.
- Zaleca się, aby analizy kiszonek wykonywać przed rozpoczęciem skarmiania silosu, a nie wtedy, gdy na przykład do gospodarstwa przyjedzie doradca żywieniowy
Kiedy warto analizować TMR?
Analizować warto również TMR-y? Przede wszystkim wtedy, gdy zmienimy dawki pokarmowe (po minimum 10 dniach od zmiany), a także, gdy mamy wątpliwości i chcemy sprawdzić czy wartość pokarmowa i struktura fizyczna dawki odpowiada zapotrzebowaniu. Reprezentatywną próbkę TMR-u pobieramy ze stołu paszowego, nie później niż 5 minut po zadaniu na stół. Do wykonania próbki zbiorczej potrzebujemy 10 próbek wyrywkowych. Idąc za wozem paszowym pobieramy próbki, zanurzając dłoń w TMR-ze na głębokość nadgarstka. Każdą z 10 próbek wkładamy do wiadra, dokładnie mieszamy, wysypujemy na czystą posadzkę, ponownie mieszamy np. szpachelką i dzielimy wymieszany materiał na 4 ćwiartki. Dwie przeciwstawne ćwiartki pakujemy do woreczka i wysyłamy do laboratorium.
Beata Dąbrowska