Dobrze pobrana próba to wiarygodny wynik
Reprezentatywną próbkę TMR-u pobieramy ze stołu paszowego, nie później jak 5 minut po zadaniu paszy na stół. Później zwierzęta zaczynają ją sortować. W celu pobrania reprezentatywnej próby, pierwszym krokiem powinno być przygotowanie foliowego woreczka i czytelne podpisanie go nazwą paszy, datą i czasem pobrania. Do wykonania próbki zbiorczej TMR-u potrzebować będziemy 10 próbek tzw. wyrywkowych. A zatem, w zależności od długości stołu paszowego musimy ustalić na nim regularne odstępy np. co krok lub co metr. Idąc za wozem paszowym pobieramy próbki w zaznaczonych miejscach, zanurzając dłoń w TMR-ze na głębokość nadgarstka. Każdą z 10 próbek wyrywkowych wkładamy do wiadra, mieszamy ręką, a długie cząstki np. siana czy słomy warto pociąć na 3–4 cm kawałki, co zdecydowanie ułatwi ich mieszanie. Następnie wysypujemy zawartość wiadra na czystą posadzkę, dokładnie mieszamy i tak przygotowany materiał dzielimy na 4 ćwiartki. Dwie przeciwstawne ćwiartki pakujemy do woreczka, ściskamy, usuwamy powietrze, zamykamy i możliwie jak najszybciej wysyłamy próbę do laboratorium.
- Najlepiej, gdy analiza chemiczna paszy przeprowadzana jest regularnie
Właściwe przygotowanie próbek, wysyłanie ich do laboratorium oraz koszt analizy wydaje się uciążliwym zajęciem, niemniej trudno dziś wyobrazić sobie odpowiednie żywienie krów, bez dokładnej znajomości wartości pokarmowej skarmianej paszy.
Beata Dąbrowska