Dlaczego warto wziąć udział w programie "Krowie na zdrowie"?
Bo i korzyści płynących z uczestnictwa w nim jest wiele. Bezpłatny dostęp do kompleksowych informacji oraz wiedzy specjalistów dosłownie z każdej dziedziny związanej z hodowlą bydła: żywieniem, uprawą, renowacją łąk i pastwisk, produkcją wysokiej jakości kiszonki czy agrotechniką. Hodowcy należący do programu mogą także na bieżąco obserwować gospodarstwa pokazowe, w których – tak jak jest to w drugiej, obecnej jego edycji – przeprowadzana jest renowacja użytków zielonych, mogą dokładnie prześledzić cały proces i uzyskiwane efekty. Uczestnicy programu mają także możliwość kontaktu z fachowcami z poszczególnych dziedzin hodowli bydła.
Jakie odmiany kukurydzy najlepsze na kiszonkę?
W trakcie tegorocznych targów „Ferma Bydła”, współpracujące w ramach programu „Krowie na zdrowie” firmy zorganizowały konferencję prasową. Była ona doskonałą okazją do przedstawienia nie tylko swojego innowacyjnego programu, ale także portfolio oraz świadczonych usług. Hanna Nowak – specjalista do spraw żywienia zwierząt z firmy Corteva Agriscience, zaprezentowała krótką historię firmy oraz omówiła oferowane przez nią odmiany kukurydzy. Podkreśliła, że coraz częściej – również w Polsce – hodowcy wybierają na kiszonkę odmiany typu dent a to głównie z powodu pozyskiwania z nich jak najlepszej jakości pasz.
– Odmiany typu dent posiadają większy potencjał plonotwórczy, wyższą zawartość skrobi strawnej w żwaczu i miękkie ziarna. Ponadto cechują się lepszym efektem stay green i lepszą odpornością na okresowe braki wody – podkreślała prelegentka, dodając jednak, że odmiany typu flint mają wcześniejszy wigor, wcześniejszy termin kwitnienia oraz nieznacznie większą odporność na wiosenne przymrozki.
- Hanna Nowak z Corteva Agrisience
-
Marcin Kryger z firmy De Heus
Hanna Nowak podkreślała, że im później zbieramy kukurydzę, tym bardziej warto wybierać odmiany typu dent, z uwagi na fakt, że każdego dnia przyrost zawartości skrobi jak również strawności ziarna wynosi ok. 1%.
– Nasza firma świadczy również usługi poprzez mobilne laboratorium Silab. Zajmujemy się oceną wykonania silosu, analizą kiszonki w gospodarstwie, jak również montażem aplikatorów do podawania inokulantów.
Otoczkowana lucerna to większy plon
O innowacjach w ofercie firmy Barenbrug mówił Piotr Kowalski, który szczególnej uwadze hodowców polecił dwa dostępne już na polskim rynku produkty: mieszankę traw opartą na miękkolistnej i wysoko strawnej kostrzewie trzcinowej oraz otoczkowaną lucernę w technologii „yellow jacet”.
– Technologia ta zakłada otoczkowanie każdego nasionka specjalnym polimerem, w którym umieszczone są bakterie Rhizobium wiążące wolny azot z powietrza wraz z pożywką, dzięki czemu są zawsze żywe. Ze względu na ocieplanie się klimatu, rolnicy coraz częściej decydują się na uprawę lucerny, która tworzy bardzo głęboki system korzeniowy, a nowoczesne, otoczkowane odmiany pozwalają roślinom tuż po siewie korzystać z azotu z powietrza. To sprawia, że możemy wyprodukować paszę nawet w okresie niedoborów wody. Obserwowany wzrost plonów wynosił średnio 3,9% w roku siewu.
- Piotr Kowalski z firmy Barenbrug
- Paweł Baurycza z firmy Claas
Kolejną nowością w ofercie firmy są mieszanki w technologii NutriFibre, oparte na wysoko strawnej kostrzewie trzcinowej (z 60% udziałem w mieszance), która jest gatunkiem bardzo odpornym i dotychczas rzadko wykorzystywanym w mieszankach pastewnych ze względu na wysoką zawartość włókna i twardość liścia.
– Poprzez selekcję udało nam się wyhodować odmiany miękkolistne, co pozwala wykorzystać dużą odporność kostrzewy trzcinowej na warunki glebowe i klimatyczne, w tym na niedobór wody dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu. Trawa ta sprawdzi się także na polach okresowo zalewanych wodą – przekonywał Piotr Kowalski.
Paweł Baurycza z firmy Claas zapoznał uczestników z coraz powszechniejszą w Polsce technologią zbioru kukurydzy Shredlage, w której kukurydza cięta jest na duże kawałki – o długości od 26 do 30 milimetrów – a następnie całkowicie rozdrabniane są kolby i ziarna. Spotkanie zakończył Marcin Krygier – specjalista ds. żywienia bydła z firmy De Heus, który zaprezentował oferowane przez nią programy żywieniowe.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska i Andrzej Rutkowski