StoryEditorChoroby krów

Kwasica żwacza u krów może przenieść się na jelita

01.11.2021., 12:11h
Skrobia, która nie została strawiona w jelicie cienkim trawiona jest przez mikroorganizmy bytujące w jelicie grubym. Jeżeli jednak skrobi w jelicie grubym jest zbyt dużo, pojawia się kwasica

Skąd bierze się kwasica w jelitach?

Pomimo że kwasica jelit powstaje na skutek intensywnej fermentacji węglowodanów w jelicie grubym, nie można stwierdzić, że skrobia o długim czasie trawienia (np. z ziaren kukurydzy), która w niewielkim stopniu trawi się w żwaczu zawsze stanowi ryzyko dla zdrowia.

Badania pokazały, że krowy bez większych problemów trawią duże ilości skrobi w jelitach cienkim i grubym. W wielu doświadczeniach żywieniowych podawano krowom od 0,5 do 4 kg skrobi w ciągu doby i nie obserwowano żadnych oznak kwasicy, czy też spadku wydajności, co potwierdza praktyka.

Kiedy jesienią i zimą zwierzęta otrzymują nową kiszonkę z kukurydzy, zawiera ona ze względu na zbyt krótki okres fermentacji wysoki procent skrobi, która zupełnie nie jest trawiona w żwaczu i trafia w niezmienionej formie do jelita grubego. Wydawałoby się zatem, że to prosta droga do kwasicy jelita grubego, a jednak w tym okresie zaburzeń trawienia jest mniej w porównaniu z okresem wiosenno-letnim, kiedy to żywi się zwierzęta „starą” kiszonką z kukurydzy.


Naukowcy zakładają, że skrobia tylko wtedy stwarza problemy, jeżeli w jelitach występują inne problemy...

Pozostało 48% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 15:46