W dniach 16–19 maja br. w Dąbrowie Górniczej, podczas corocznie odbywającego się Euroforum Polskiego Mleczarstwa, odbyła się XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów. Oceny zgłoszonych produktów dokonały: Komisja Superarbitrów i Zespoły Arbitrów, powołane przez zarząd Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.
Produkty oceniano w 13 grupach, a laureaci uhonorowani zostali m.in. medalami upamiętniającymi niekwestionowaną sławę polskiego mleczarstwa – Tadeusza Ignacego Jurczyńskiego.
W gronie tegorocznych laureatów
Krajowej Oceny Serów i Twarogów znalazła się także
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu, która otrzymała nagrody w kategorii:
- sery szwajcarsko-holenderskie – za Ser Ementaler,
- twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych – za Twaróg Półtłusty bez laktozy 250 g.