Większe spożycie tłuszczu mlecznego chroni układ krwionośny?
W jednym z niedawnych badań przeprowadzonym w Szwecji stwierdzono, że wyższe spożycie tłuszczu mlecznego nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu. Spożycie nabiału i przetworów mlecznych w Szwecji należy do najwyższych na świecie.
Autorka badania, Kathy Trieu z The George Institute for Global Health, powiedziała, że spożywanie niektórych produktów mlecznych, zwłaszcza produktów fermentowanych, już wcześniej wiązano z korzyściami dla serca.
– Coraz więcej dowodów sugeruje, że w spożyciu produktów mlecznych większą rolę w kontekście zdrowia może odgrywać typ nabiału – jak ser, jogurt, mleko czy masło – nie zaś sama zawartość tłuszczu. To zrodziło wątpliwości, czy w ogóle unikanie tłuszczów mlecznych jest korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego – powiedziała dr Trieu i dodała, że badanie sugeruje, że zmniejszenie ilości tłuszczu mlecznego lub całkowite unikanie nabiału może nie być najlepszym wyborem dla zdrowia serca.
– Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż produkty mleczne mogą być bogate w tłuszcze nasycone, są również bogate w wiele innych składników odżywczych i mogą być częścią zdrowej diety – powiedziała specjalistka.
Naukowcy obrali bardziej obiektywne mierniki badań niż w innych pracach badawczych
Naukowcy połączyli wyniki tego badania na nieco ponad 4000 dorosłych Szwedów z wynikami z 17 podobnych badań w innych krajach, dostarczając najbardziej przekonujących jak dotąd dowodów na związek między tym bardziej obiektywnym miernikiem spożycia tłuszczu mlecznego a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i śmiercią.
Matti Marklund z George Institute for Global Health, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Uniwersytetu w Uppsali powiedział, że wraz ze wzrostem spożycia produktów mlecznych na całym świecie potrzebne jest lepsze zrozumienie ich wpływu na zdrowie.
– Wiele badań opierało się na tym, że ludzie musieli przypomnieć sobie albo zapisywać ilości i rodzaje spożywanych produktów mlecznych. Jest to szczególnie trudne, biorąc pod uwagę, że nabiał jest powszechnie stosowany w różnych produktach spożywczych – powiedział dr Marklund.
– Zamiast tego zmierzyliśmy poziom niektórych kwasów tłuszczowych we krwi lub „cegiełek” tłuszczu, które znajdują się w produktach mlecznych, co daje bardziej obiektywny pomiar spożycia tłuszczu mlecznego, który nie zależy od pamięci ani jakości baz danych żywności. Odkryliśmy, że osoby z najwyższymi poziomami w rzeczywistości miały najniższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Te odkrycia są bardzo interesujące, ale potrzebujemy dalszych badań, aby lepiej zrozumieć pełny wpływ tłuszczów mlecznych i produktów mlecznych na zdrowie.
Międzynarodowa współpraca między badaczami ze Szwecji, Stanów Zjednoczonych i Australii oceniła spożycie tłuszczu mlecznego u 4150 szwedzkich 60-latków poprzez pomiar poziomu we krwi określonego kwasu tłuszczowego, który występuje głównie w produktach mlecznych i dlatego może być wykorzystany do odzwierciedlenia spożycia tłuszczu mlecznego.
Następnie byli obserwowani przez średnio 16 lat, aby zobaczyć, ilu z nich miało zawały serca, udary i inne poważne zaburzenia krążenia, a ilu zmarło z jakiejkolwiek innej przyczyny w tym czasie. Po statystycznej korekcie pod kątem innych znanych czynników ryzyka choroby wieńcowej, takich jak wiek, dochód, styl życia, nawyki żywieniowe i inne choroby, ryzyko tej choroby było najniższe u osób z wysokim poziomem kwasów tłuszczowych. Osoby z najwyższymi poziomami spożycia tłuszczu mlecznego nie wykazywały zwiększonego ryzyka śmierci ze wszystkich wspomnianych przyczyn.