Makuch rzepakowy powstaje w wyniku tłoczenia oleju z nasion rzepaku o różnej wielkości i sile zgniotu, dlatego ma zróżnicowaną zawartość oleju, który to jest składnikiem energetycznym makuchu. Zawartość energii metabolicznej w makuchu jest wyższa niż w śrucie rzepakowej, jednak zawartość białka jest niższa. Zawartość białka ściśle związana jest z zawartością tłuszczu i waha się w granicach od 30 do 34% (300–340 g/kg). Zawartość tłuszczów wynosi 9–13%, a zawartość włókna – 9–12%.
Dopuszczalne udziały pasz rzepakowych w mieszankach paszowych dla poszczególnych grup bydła wynoszą: krowy mleczne 30%, jałówki 25%, cielęta powyżej 80–100 kg masy ciała 20%, buhajki opasowe 30%.
Dopuszczalna ilość makuchu rzepakowego dla krów mlecznych wynosi od 1 do 3 kg na dobę, zależnie od wydajności mlecznej. Przy wydajności 15 kg mleka będzie to 1 kg na dobę, ale już przy mleczności 35 kg mleka można podawać prawie 3 kg makuchu na dobę. Dla buhajków opasowych od 0,5 kg do 1, 5 kg makuchu rzepakowego na dobę.
Beata Dąbrowska